Wat is de beste vijverfolie?

We geven u graag meer informatie over het aanleggen van vijver, zwemvijvers en zwembaden.

Wat is de beste vijverfolie?

Wanneer je een vijver of zwemvijver wilt aanleggen wil je natuurlijk niet dat het water direct weer wegloopt in de ondergrond. Vijverfolie is een veelgebruikt materiaal om dat te voorkomen. Zo hou je de controle over de kwantiteit en kwaliteit van water. Er zijn veel mogelijkheden op dit gebied, zo kunt u variëren in de dikte, kwaliteit, prijs en tegenwoordig ook in kleur. Het liefst geniet u natuurlijk jarenlang van uw vijver en daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken over welke vijverfolie u gaat kiezen.

www.tuinenvijverdirect.nl verkoopt alleen folies van de beste kwaliteit. Omdat wij direct kunnen inkopen bij de fabriek weten wij hoe het geproduceerd wordt.  Aspecten als duurzaamheid, arbeidsomstandigheden, milieu, afstand (kilometers) tot onze productielocatie en hygiëne spelen hierbij voor ons een zeer belangrijke rol. De relatie die wij hebben met onze leveranciers zijn bijzonder goed en duurzaam. Zo kunnen we garanderen en controleren dat er zuivere grondstoffen worden gebruikt. Onze folies zijn schoon (weinig tot geen talkpoeder en zijn voldoende dik) en in West-Europa geproduceerd. Hierdoor geven wij garantie op de levensduur van de vijverfolie. Omdat we zelf in onze productielocatie 2D en 3D maatwerk maken is de kwaliteit van het materiaal belangrijk. Alleen met goede kwaliteit vijverfolie zijn wij in staat om perfecte verbindingen te maken voor uw vijver of zwemvijver op maat.  Onze vijverfolies zijn bovendien absoluut gegarandeerd veilig voor mens en dier.

Vijverfolie berekenen

Om u te helpen met het berekenen van de hoeveelheid vijverfolie die u nodig heeft hebben wij voor u een zeer gebruiksvriendelijke calculator ontwikkeld. In een paar stappen stelt u uw bestelling samen. U kunt daarbij kiezen voor 2D maatwerk, 3D maatwerk of Custom made en welke folie u precies wilt gebruiken. Bij een 2D maatwerk ontvangt u een vlak stuk folie op basis van de door u opgegeven maten. Bij een 3D maatwerk ontvangt u een gelaste foliezak in de door u gewenste vorm op basis van de door u opgegeven maten. Heeft u een eigen ontwerp in een andere vorm? Selecteer dan de optie 'Custom Made' en upload uw eigen ontwerp. U krijgt van ons een passende offerte.

Tuin en Vijver Direct.nl heeft voor het berekenen van vijverfolie hebben twee calculators voor vijvers en een speciaal voor zwembaden, te weten:

Vijverfolie op maat

Nadat we de vijverfolie bestelling hebben ontvangen maken wij in onze moderne productiehal in Heerenveen de folie met behulp van de modernste technieken en machines op maat. Bij 2D maatwerk maken wij een vlakzeil op basis van de gewenste afmetingen. Bij 3D maatwerk lassen wij een strakke waterdichte vijver voor u. In overleg kunnen wij in bepaalde omstandigheden de vijver ook op locatie lassen en installeren. Om de vijverfolie te beschermen adviseren we beschermdoek te gebruiken. In de calculator kunt u dit selecteren en toevoegen aan uw bestelling.

Vijverfolie op rol

Doordat we een groot assortiment hebben, samen met een grote hoeveelheid folie op voorraad, kunnen we ook complete vijverfolie op rol leveren. Deze rollen zijn praktisch in gebruik en kunnen u als consument of hovenier het werk gemakkelijker maken.

Omdat wij gespecialiseerd zijn in vijverfolie en direct bij de fabriek kunnen inkopen hebben wij voor veel voorkomende maten ook 2D voordeelpakketten PVC en EPDM vijverfolie. Bekijk ons actuele aanbod via: https://www.tuinenvijverdirect.nl/shop/vijver/vijverfolie/

Verschillende soorten vijverfolie

Er zijn meerdere soorten vijverfolie met ieder hun eigen eigenschappen en toepassingen. Hieronder zullen we PVC en EPDM vijverfolie nader toelichten.

PVC vijverfolie

Poly Vinyl Chloride, PVC of plastic in de volksmond. Het wordt vaak gebruikt voor de aanleg van vijvers.

Eigenschappen  van PVC vijverfolie:

 • Budgetvriendelijk
 • Makkelijk te verwerken. PVC kan zowel worden gelast als gelijmd zodanig dat mooie naadverbindingen ontstaan van folie op folie
 • Relatief makkelijk zelf te repareren. Gaten en scheuren in de folie kunnen ook worden gerepareerd door deze te lassen of te lijmen en eventueel nieuwe stukken aan te zetten.
 • Verkrijgbaar in verschillende diktes.
 • De levensduur van PVC is ongeveer 10 tot 20 jaar afhankelijk van de dikte
 • Er kan verharding ontstaan door uitdroging. Dit heeft te maken met de kwetsbaarheid die PVC heeft ten opzichte van uv-straling. Hoe beter de kwaliteit van de PVC folie hoe langer het mee gaat. In de vijver is PVC folie voor een groot deel bedekt met water en ook bedekt bij de randafwerking zodanig dat maar een heel klein deel van PVC folie ‘last’ heeft van uv-straling.

Onze vijver- en zwemvijverfolies worden meestal geleverd in de kleur zwart, maar we kunnen deze PVC folies nu op aanvraag ook leveren in andere kleuren:

 • Patinagroen
 • Beige
 • Meigroen

Standaard uit voorraad leverbaar zijn de kleuren: Caribbean Blue 1.0 en 1.5 mm - Olijfgroen 1.5 mm - Lichtgrijs 1.5 mm.

EPDM vijverfolie

Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, EPDM of rubber vijverfolie in de volksmond. Deze vijverfolie wordt steeds meer toegepast vanwege zijn duurzaamheid. De folie wordt fabrieksmatig gemaakt en kan dus in principe in elke gewenste vorm standaard geleverd worden.

Eigenschappen van EPDM vijverfolie:

 • Het materiaal is sterk en goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Schade in de vijverfolie ontstaan met lekkage als gevolg, dan kan u deze plek repareren met behulp van rubberlijm. UV-straling is geen issue voor EPDM
 • Het grote voordeel van EPDM is dat het flexibel is en blijft
 • EPDM kan tot in elk klein detail op maat gemaakt worden. Dit bespaart afval. Maar misschien nog wel belangrijker, je hebt geen naden in je vijverfolie. Dit voorkomt dat er zwakke plekken aanwezig zijn waar de folie zou kunnen scheuren of lekken.
 • De levensduur varieert van 30 tot 50 jaar
 • De prijs van EPDM vijverfolie ligt hoger dan bij PVC vijverfolie

Welke vijverfolie is het beste?

Dit is volledig afhankelijk van het doel dat u heeft. Daarom is deze vraag niet eenvoudig te beantwoorden. Wilt u de vijver aanleggen voor de aankomende 15 jaar of het liefst voor tientallen jaren achtereen? Is het een grote vijver of een heel kleine vijver? Hoe wordt het gebruikt (intensief)?  Wat is het budget? En als de vijver stuk gaat, bent u handig genoeg om dit weer te repareren?

Tip aanleg van uw (zwem)vijver

Om u te helpen bij de aanleg van uw (zwem)vijver hebben we een 4 stappenplan gemaakt inclusief het aanbrengen van de folie. U leest er alles over de realisatie van uw vijver of zwemvijver:

  Bel ons voor advies: +31 (0)572 371 027