Eb- en vloedbodem voor paarden
Als u zelf paardrijdt, wilt u natuurlijk een goede rijbodem. Voor het realiseren van een veilige rijbodem hebben wij een compleet assortiment, van standaard formaten tot maatwerk. Bij ons bent u dus aan het juiste adres! Met onze materialen kunt u zelf een paardenbak realiseren die veilig is voor paard en ruiter. Denk aan een eb en vloed bodem systeem dat zorgt voor een constante stabiele bodem. We leggen graag meer uit over dit systeem.
Hoe werkt een eb en vloed bodem?
Bij een eb en vloed bodem wordt eerst de grond geëgaliseerd en voorzien van een waterdichte folielaag. Voor een eb en vloed bodem wordt veelal LPDE folie gebruikt. Deze wordt prefab in onze fabriek gelast en indien nodig (dit is afhankelijk van de oppervlakte) op locatie worden de pakketten verder aan elkaar gelast. Op de folielaag komen drainagebuizen te liggen; deze worden bedekt met een laag vocht doorlatend zand en een toplaag. Naast de bak wordt een water niveauregelaar ingegraven en aangesloten op het waterleidingsysteem. Bij veel regen wordt het overtollige water via de drainagebuizen naar de put afgevoerd. Een overstort zorgt ervoor dat overtollig water in een nabijgelegen sloot wordt geloosd. Zo raakt de bodem nooit verzadigd en ontstaan er geen plassen in de rijbak.
Bij blijvend droog weer werkt het systeem net andersom: in dat geval wordt er via het drainagesysteem juist water naar de bakbodem gepompt. Op die manier wordt de rijbodem van onderaf vochtig gehouden. Hierdoor blijft de rijbodem stevig en stabiel en heeft u zelfs bij langdurig droog weer bijna geen last van stof. U kunt dus altijd onbezorgd gaan paardrijden in de rijbodem.
Meer foto’s van de aanleg van een eb en vloed bodem vindt u onderaan deze pagina.
Voordelen van eb en vloed bodem
• Een eb en vloed bodem heeft de juiste stevigheid
• Er ontstaan geen waterplassen in de rijbak
• Bij droogte heeft u bijna geen last van stof
• De rijbodem is het hele jaar berijdbaar
• De eb en vloed bodem vergt weinig onderhoud
• Het waterpeil is instelbaar voor meer of minder stevigheid
• Een eb en vloed systeem is veiliger voor paard en ruiter
Hulp nodig? Tuin en vijver direct verzorgt het hele traject
Wij kunnen het hele traject dat nodig is om het eb en vloed bodem systeem te creëren, uitvoeren. De water niveauregelaar met pomp en vlotter voor het eb en vloed systeem kunnen wij ook leveren. Kort gezegd kunnen wij het volgende uitvoeren:
• Het geven van advies over het aanleggen van een professionele eb en vloed bodem.
• Bepalen van de benodigde hoeveelheid folie (inmeten).
• Bepalen van de inzet van mensen en materialen.
• Geven van leiding en instructie bij het uitvouwen, lassen en plaatsen van de folie.
• Geven van leiding en instructie bij de afwerking.
Heeft u hulp of advies nodig voor het aanleggen van een eb en vloed systeem voor uw paardenbak? Vraag dan vrijblijvend een offerte bij ons aan.
Veel gestelde vragen (FAQ)
Welke afmeting rijbodem is het beste?
De gebruikerswensen zijn bepalend voor de afmeting van de paardenbak. De standaardafmeting van een paardenbak is meestal 20x40m en 20x60m. Vanaf Z-Dressuur is de beste afmeting 20x60m. Voor springen geldt 25x30m en bij reining 25x60m.
Hoe werkt de opbouw van een rijbodem?
Een goede opbouw van een rijbodem bestaat uit een (drainerende) onderlaag, een scheidingslaag en een toplaag. Voor de toplaag wordt vaak M3C zand gebruikt. Een drainagesysteem zorgt voor de afvoer van het overtollig water.
Hoe onderhoud ik een rijbodem?
Onderhoudt de rijbodem regelmatig voor optimaal gebruik. Verwijder paardenmest en bladeren. Voeg genoeg vocht toe (drainagesysteem) maar niet te veel. Hou de bodem egaal door regelmatig slepen van de bodemlaag.
Wat is de beste ondergrond voor een rijbodem?
Tuin & Vijver Direct raadt een eb en vloed bodem aan voor een constante stabiliteit en vochtbalans. Verrijk uw bodem met vezels zoals kunststofvezels (in combinatie met polyvlokken), of tapijtvezels. Deze vezels verbeteren de stabiliteit van de paardenbak.
Hoe groot moet een rijbodem zijn?
Dit hangt af van uw wensen. Een standaard paardenbak heeft meestal een afmeting van 20x40m. Als het niveau Z-Dressuur of hoger geldt raden wij een afmeting van 20x60m aan. Als er met het paard gesprongen wordt 25 x 30 meter en bij reining 60 x25 meter.
Hoe werkt een rijbodem aanleggen?
Een kort stappenplan voor het aanleggen van rijbodem:
Stap 1: Grond afgraven
Stap 2. Onderlagen aanbrengen
Stap 3: Folie - geotextiel monteren
Stap 4: Drainagesysteem aanleggen bij eb- en vloed bodem
Stap 5: Toplaag aanbrengen
Hoe werkt drainage aanleggen in een rijbodem?
Een drainagesysteem in 3 stappen:
Stap 1: trek de folie in de paardenbak over de nieuwe onderlaag
Stap 2: Leg de drainagebuizen op de folie waterpas aan met een afschot naar de afvoer.
Stap 3: Breng de toplaag aan
Hoeveel cm toplaag in een rijbodem?
Een goede toplaag is met 15cm verdicht. Hou rekening met de uitkomst van 15-20% extra vulmateriaal. Een goede manegebodem bestaat uit een stabiele toplaag.
Hoeveel kost een rijbodem?
De exacte prijs hangt af van de afmetingen en varieert dus afhankelijk van u wensen. Bekijk onze gratis rijbodem calculator om direct de prijs van uw rijbodem te berekenen of vraag een offerte aan! Op de pagina worden ook de prijzen genoemd voor standaard paardenbak afmetingen.
Foto’s Rijbodem / Eb en vloed bodem