Hoe leg je het beste een zwemvijver aan?

Hoe leg je het beste een zwemvijver aan?

Bron: https://www.tuinenvijverdirect.nl/zwemvijverfolie-berekenen.html

Lees er alles over in het 7-Stappenplan van Tuin en Vijver Direct

De beste manier om een zwemvijver aan te leggen, is om eerst een ontwerp van de vijver te maken.Een belangrijk onderdeel daarbij is om goed naar het licht en de schaduw in uw tuin te kijken. Waterplanten, die u ook in uw zwemvijver kunt planten, hebben minimaal vier uur zonlicht per dag nodig, maar ook voor het opwarmen van het zwemwater is de energie van zonlicht een prettige warmtebron. Meer informatie over het aanleggen van uw zwemvijver kunt u vinden in ons 7-Stappenplan.
 
 
7-Stappenplan voor een mooie zwemvijver
Een zwemvijver aanleggen is een behoorlijke klus. Zeker als je al een bestaande tuin hebt zonder zwemvijver, betekent dit vaak een behoorlijke operatie. Een zwemvijver aanleggen doe je niet zomaar. Een veel gemaakte fout is dat met de aanleg wordt gestart zonder plan. Het 7-Stappenplan helpt u bij de aanleg van een zwemvijver met zwemvijverfolie. Wanneer kan ik het beste een zwemvijver aanleggen? Het aanleggen van een zwemvijver kun je het beste doen in het voorjaar. Zeker als je een zwemvijver wilt aanleggen met planten erin. Een zwemvijver aanleggen kan het hele jaar door wanneer de temperatuur overdag boven de 5 graden Celsius is, maar wacht met dan beplanten tot het voorjaar. Heb je last van een hoge waterstand en/of grondwaterpeil in de tuin? Dan is een foliezwemvijver alleen geschikt als er aanvullende maatregelen worden genomen. Anders komt er te veel druk op de onderkant van de zwemvijver te staan en hierdoor kan de folie omhoog komen en gaan ‘zweven’ onderwater. We kunnen hier verder over adviseren.
 
 

Stap 1: ontwerp zwemvijver
De eerste stap is om een ontwerp te maken van de zwemvijver. Dit bestaat uit een plattegrond van de tuin waar de zwemvijver ingetekend kan worden. Vervolgens maak je een dwarsprofiel van de zwemvijver en uiteindelijk een eventueel beplantingsplan. Ook belangrijk is om goed naar het licht en de schaduw in uw tuin te kijken. Waterplanten hebben minimaal vier uur zonlicht per dag nodig. Maar ook voor het opwarmen van het zwemwater is de energie van zonlicht een prettige warmtebron. Leg een zwemvijver niet te dicht bij bomen of struiken. Wortels kunnen de folie beschadigen en er moeten kilo’s herfstbladeren opgevangen worden om te voorkomen dat ze in het water terecht komen. Wil je een natuurlijke zwemvijver? Zorg dan voor mooie ronde vormen en laat de zwemvijver vloeiend aflopen van ondiep naar diep in het midden. Kies je voor een strakke zwemvijver? Gebruik dan mooie, strakke lijnen.
 

 

Stap 2: voorbereiden aanleg zwemvijver

Als het ontwerp klaar is, gaat u de aanleg goed voorbereiden. Dit doet u aan de hand van de volgende stappen:
1. Zorg ervoor dat al het materiaal en gereedschap in huis is.
2. Zorg er ook voor dat de grond egaal wordt gemaakt en dat de grond rond de zwemvijver vrij is van wortels van planten en bomen.
3. Bedenk van tevoren wat u doet met grond die vrijkomt bij het graven. Moet dit worden afgevoerd of kan het gebruikt worden elders in de tuin?
4. Vervolgens geeft u duidelijk de contouren van de zwemvijver aan door paaltjes in de grond te slaan en touw tussen deze paaltjes te spannen.
5. Zorg ervoor dat de bovenkant van de zwemvijver (zoveel mogelijk) waterpas staat voor een mooi eindresultaat.

 

Stap 3: graven van plateaus in zwemvijver
Vervolgens kunt u beginnen met het graven van de plateaus. Indien u kiest voor een zwemvijver zonder waterplanten, dan zijn plateaus natuurlijk niet nodig. In een zwemvijver wordt vaak een apart deel voor plateaus gemaakt. Zo hoeft u niet door de waterplanten te zwemmen, maar helpen ze toch mee aan gezond zwemwater. Wij adviseren om ook te werken met verschillende plateaus als u meerdere soorten waterplanten heeft. Waterplanten zijn namelijk actief op verschillende dieptes. Tip: Houd er rekening mee dat het onderste deel van de zwemvijver 10 cm dieper wordt dan de geplande diepte. Hier komt namelijk 20 cm aan substraat en eventueel zwemvijveraarde en grind.

 

Stap 4: graven van de zwemvijveroppervlakte
Begin nu met het graven van de gehele zwemvijveroppervlakte en werk vervolgens steeds verder naar het midden. Zorg dat u te allen tijde alles meet en dat het waterpas is. Let tijdens het graven goed op wortels en andere scherpe uitsteeksels. Haal deze allemaal weg. Laat de zwemvijverkuil na het graven niet te lang openliggen, de rechte randen in uw zwemvijver kunnen namelijk afbrokkelen - zeker als het gaat regenen. Om de zwemvijverranden te versterken (bijzogenaamde “slappe gronden”), worden vaak ‘bakken’ gecreëerd met houten randen of beton. Dit werkt ook als u strakke lijnen wilt. Hierna kan dan de folie worden aangebracht. Een aantal tips om rekening mee te houden:

• Houten randen moeten wel tegen grondwater kunnen, anders rot het snel weg.
• Houd ook rekening met gronddruk, de stabiele/stevige keerwand of het maken van een zwemvijverrand.
• Feitje: een talud mag onverstevigd maximaal 45° zijn.

 

Stap 5: zwemvijverfolie aanbrengen
Voordat u de zwemvijverfolie gaat aanbrengen, is het belangrijk dat u een beschermdoek legt. Dit doek dient als extra bescherming voor de folie en stabilisatie voor de ondergrond. Leg de zwemvijverfolie op de bodem en probeer er niet over te lopen (anders het liefst op sokken). Zorg ervoor dat het niet al te strak ligt. Als het water in de zwemvijver komt, wordt de folie vanzelf door de druk strak getrokken. De folie lijkt misschien lelijk als er nog geen water in de zwemvijver ligt, maar dit lost zich vanzelf op zodra de zwemvijver wordt gevuld. Laat een folierand van minstens 25 cm zitten.

 

Stap 6: het vullen van de zwemvijver
Voordat u de kraan openzet, bedekt u (als er geen bodemdrain is) de hele zwemvijverbodem met substraat. Gebruik altijd speciale zwemvijveraarde en geen tuinaarde of potgrond. Neem van tevoren de watermeterstand op om de exacte inhoud van de zwemvijver te weten. Vervolgens kunt u de zwemvijver helemaal vullen met water. Gebruik hiervoor bij voorkeur gewoon schoon kraanwater. Regenwater uit dakgoot of regenton is minder geschikt om de zwemvijver mee te vullen, omdat regenwater zachter en zuurder is en een te hoog gehalte aan voedingsstoffen kan bevatten. Neem ook na het vullen van de zwemvijver de watermeterstand op. De zwemvijver is nu technisch helemaal klaar.

 

Stap 7: afwerking van de zwemvijverranden
Laat de zwemvijver nu minimaal 24 uur “zetten”. Als u een grote zwemvijver heeft, kunt u het beste minimaal 48 uur aanhouden. Door de druk van het water zal de folie namelijk nog iets verplaatsen. Begin vervolgens met de randafwerking van de zwemvijver. Ook dit is weer een belangrijke stap, want u moet ervoor zorgen dat tegels of balken waterpas liggen. Daarnaast moet u rekening houden met het feit dat er mensen op gaan staan. En een scheve rand is niet zo mooi. Bij een natuurlijke zwemvijver valt dit minder op en kunt u kleine afwijkingen achteraf makkelijker camoufleren met waterplanten.

 

De aanleg van een zwemvijver is maatwerk waar we u graag bij adviseren. U kunt ons hierover bellen via 085 303 39 80 of een WhatsApp bericht sturen. Meer informatie over het aanleggen van een zwemvijverfolie kunt u vinden op onze pagina zwemvijverfolie aanleggen.

 


terug naar overzicht blog berichten


  Bel ons voor advies: 085 - 303 39 80 Whatsapp