• 2 Tips voor energiebesparing bij zwembaden
  • 2 Tips voor energiebesparing bij zwembaden

    10 juni 2022

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en er worden vaker duurzame toepassingen in en om het huis doorgevoerd om energie te besparen. Maar hoe kunt u energie besparen bij het verwarmen van een zwembad of zwemvijver? Er zijn verschillende manieren om uw zwembad te voorzien van duurzame oplossingen om energie te besparen.

    Voordat we u de tips geven, is het belangrijk om te weten waar de meeste energie verbruikt wordt bij het gebruiken en onderhouden van een zwembad.

    Waar gaat de meeste energie heen?

    De meeste energie wordt verbruikt bij het verwarmen en warm houden van het zwembadwater. Dit wordt gedaan door een zwembadpomp of een warmtepomp. De reden dat de pomp blijft verwarmen is omdat het water van het zwembad verdampt, waardoor het zwembad langdurig extra verwarmd moet worden om op een aangename temperatuur te blijven. U kunt dus veel energie en kosten besparen door te zoeken naar manieren om de temperatuur van het zwembadwater vast te houden.

    Hoe kunt u energie besparen bij het gebruiken van een zwembad?

    Afdekzeil voor biopool en zwembaden

    Eén van de manieren om de warmte in uw zwembad vast te houden, is door een afdekzeil te gebruiken. Bij Tuin & Vijver Direct is hiervoor de Peanut Cover beschikbaar. Een Peanut Cover is een handig drijvend afdekzeil voor wateropslag dat is ontworpen om het water in uw zwembad te beschermen en zijn warmte te laten behouden. Het is ook een innovatieve manier voor het opvangen van regenwater om te voorkomen dat dit het zwemwater afkoelt. Onze afdekzeilen zijn gemaakt van een duurzaam polymeer en met het unieke GeoBubble™ materiaalontwerp is Peanut Cover een zwevende, zelfdragende hoes.



    Meer lezen



  • Euphorbia palustris: moeraswolfsmelk
  • Euphorbia palustris: moeraswolfsmelk

    27 mei 2022

    De moeraswolfsmelk is voor de vijver een juweel van een plant die in onze wilde natuur spijtig genoeg steeds zeldzamer wordt en erg bedreigd is. De citroengele bloemen lijken in de schemering licht te geven. De moeraswolfsmelk is een forse overblijvende vijverplant. Zijn recht omhoog gaande, vertakte stengels kunnen 120 cm lang worden. Niet zelden worden ze zelfs tot 150 cm hoog. Smal lancetvormige bladeren, die tot 8 cm lang en 2 cm breed zijn omkransen de stevige stengels. Aan de bovenzijde zijn de blaadjes donkergroen, aan de onderzijde blauwgroen. Hierdoor lijkt de plant wat op een kleine wilg. De moeraswolfsmelk bloeit van mei tot juli. De bloemen staan in een veelstralig schijnscherm tussen geelgroene napvormige schutbladen. Zoals bij alle leden van de familie zijn het de schutbladen die vooral opvallen. De veel kleinere kelkblaadjes zijn ook geel en de kelk draagt gele, ovale klieren. Dit alles dient ertoe, de bloeiwijze meer op een bloem te doen lijken. De moeraswolfsmelk is inheems in Europa en Siberië. Hij komt voor in moerasgebieden en langs oevers van beken en vijvers. In vochtige bossen en aan de zoom van wilgenhakhout, op periodiek of altijd nat turfachtig of humusrijk slib voelt deze plant zich ook thuis.



    Meer lezen



  • Wat kost dakfolie?
  • Wat kost dakfolie?

    17 mei 2022

    Om het dak van uw garage, tuinhuisje, prieel of poolhouse waterdicht af te werken is een goede dakfolie onmisbaar. Maar wat kost dakfolie voor uw project precies? In onze blog vertellen we over de verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van dakfolie en laten we onze handige dakfolie calculator zien.

    Wat kost dakbedekking met EPDM dakfolie?

    EPDM rubberfolie is een hoge kwaliteit rubber folie. Het materiaal is heel goed bestand tegen grote temperatuursveranderingen en UV straling. EPDM is geschikt voor gebruik bij temperaturen van -75 tot +125 graden Celsius. Omdat het materiaal erg flexibel is, is het eenvoudig aan te brengen op verschillende vormen daken. Al vele jaren wordt EPDM daarom toegepast als dakbedekking. Naast al de bovenstaande voordelen is het ook nog eens een kostenbesparende oplossing ten opzichte van de traditionele bitumen dakbedekking. EPDM gaat langer mee dan bitumen. Een duurzame oplossing dus!

    Wat invloed heeft op de prijs van het EPDM folie voor uw dakbedekking is onder meer de kwaliteit van het folie en de dikte. Er zijn veel verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Het verschil zit dan bijvoorbeeld in de compound van het EPDM. Hoe dikker de folie van uw keuze, hoe duurder. Dikker folie is over het algemeen een betere keus. Het is beter bestand tegen allerlei invloeden en zal daardoor langer mee gaan. 



    Meer lezen



  • Wat kost zwembad afdekzeil?
  • Wat kost zwembad afdekzeil?

    16 mei 2022

    Afdekzeil voor uw zwembad is een kostenbesparende investering. Met een goed passend afdekzeil voorkomt u dat uw zwemwater warmte verliest en hoeft u het water minder te bij te verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp. Een zwembad afdekzeil wordt ook wel Peanut Cover genoemd door de vorm van het relief van het zeil.

    De prijs van zwembad afdekzeil berekenen

    Met onze afdekzeil calculator berekent u eenvoudig de prijs van uw afdekzeil. Kies de vorm van uw afdekzeil, voer de maten in en kies welk soort afdekzeil u wilt. U kunt bij het soort afdekzeil ook kiezen of u een afgewerkte rand met of zonder ring wil. Afdekzeil met een ring kunt u vastzetten zodat het zeil goed op zijn plek blijft. De eventuele randafwerking zorgt voor een stevigere rand die minder snel zal scheuren bij spanning. Kies eventueel nog aanvullende opties zoals een oprolinrichting. De calculator laat u direct de prijs van uw afdekzeil zien. U kunt de producten direct bestellen, of de prijsopgaaf als offerte naar uzelf mailen.



    Meer lezen



  • Gobio gobio: riviergrondel
  • Gobio gobio: riviergrondel

    13 mei 2022

    Riviergrondels zijn weinig eisende vissen. De volwassen lengte ligt tussen de 12 en 20 cm. Dat maakt hen tot goede vijvervissen. Ook in zwemvijvers en koivijvers kunnen zij een nuttige functie bekleden als opruimers van kleine insecten en larven die op bodem en wanden leven. De riviergrondel komt bijna overal voor in Europa met uitzondering van het uiterste noorden en het uiterste zuiden. Het is een kleine, honkvaste vis die in groepjes leeft. Hij bewoont een grote verscheidenheid aan waters en watertjes. Van kleine beekjes tot grote stromen, van stilstaande vijvers tot brakke zones, bijna overal lijkt hij thuis.

    Leven tot 7 jaar

    Riviergrondels zijn sociale vissen en leven maximaal zeven jaar. De leeftijd van vijf jaar wordt gemakkelijk bereikt wanneer de vissen in goede omstandigheden worden verzorgd. De mannetjes groeien iets sneller dan de wijfjes. Vanaf de leeftijd van twee tot drie jaar zijn de vissen geslachtsrijp. Ze hebben dan een lengte van 8 tot 10 cm. Het verschil tussen vrouwtje en mannetjes is moeilijk te zien. Mannetjes hebben grotere borstvinnen en tonen in de paartijd paaiuitslag op de kop en de voorzijde van het lichaam. De riviergrondel plant zich voort in de periode april - juni, wanneer het water 12-14 °C haalt. Het leggen gebeurt ’s nachts op stenen boven kiezel of schoon zand, of tussen waterplanten, zowel in stilstaand als stromend water. De in klompjes afgezette eieren hechten zich lichtjes vast. Ze zijn blauwachtig en hebben een doormeter van 1,3 tot 1,6 mm. De eitjes komen na 10 tot 30 dagen uit. De pasgeboren larven meten ongeveer 5 mm en hebben absoluut geen vrees voor licht. Dit laat hen toe zich te verwijderen van plaatsjes waar zuurstofgebrek zou kunnen voorkomen.



    Meer lezen



  • Helder Water in 3 stappen
  • Helder Water in 3 stappen

    11 mei 2022

    De kwaliteit van uw (zwem)vijverwater is van belang voor uw gezondheid en het leven in de vijver. Planten en vissen kunnen alleen overleven in water dat hen voorziet in alle nodige voedings- en bouwstoffen. Om de kwaliteit van uw water op peil te houden is het dan ook verstandig om regelmatig uw water te testen. Met de uitslag van een watertest kunt u de juiste maatregelen nemen om de kwaliteit van het water opnieuw op peil te brengen en te houden. Er zijn 3 stappen die u kunt aanhouden voor het verbeteren van de kwaliteit van uw (zwem)vijverwater:

    Stap 1: Mineraliseren

    In het water komen verschillende mineralen voor. Deze moeten met elkaar in balans zijn zodat de totale hardheid van het water (GH), de alkaliteit en de zuurgraad (pH) in evenwicht zijn. Het evenwicht tussen deze drie elementen bepaalt hoe efficiënt u de hierop volgende stappen doorloopt. Ichi Pond heeft verschillende producten (Optiminera, GH+, KH+ en pH-) in het assortiment die u helpen om het evenwicht van deze elementen in uw water te bewaren.

    Stap 2: Reiniging

    Algen of verontreinigende stoffen zoals fosfaat kunnen de kwaliteit van uw (zwem)vijverwater in de weg staan. Om de vorming van algen en schadelijke stoffen te voorkomen is het belangrijk om uw water schoon te houden. Verwijder daarom regelmatig plantenresten en andere vervuiling uit uw water. Met de producten (Biobooster+, Anti PO4, O'clear en Neutralizer) van Ichi Pond kunt u de reiniging van uw water ondersteunen.

    Stap 3: Volhouden

    Nu de mineralen in uw water in balans zijn en u de reiniging van het water op orde heeft is het belangrijk om de natuurlijke filtratie van uw vijver in stand te houden. Dit kunt u doen door regelmatig nieuwe bacteriën aan uw water toe te voegen via uw filter. Het toevoegen van goede bacteriën aan uw vijver voorkomt dat verontreinigende stoffen kunnen synthetiseren. Ichi Pond heeft hiervoor geschikte producten (Bactogen, Optinit en Oxygen) in het assortiment.



    Meer lezen



  • Hoeveel kost een rijbodem?
  • Hoeveel kost een rijbodem?

    9 mei 2022

    Een goede rijbodem is een belangrijke basis om veilig te rijden voor paard en ruiter. Er zijn verschillende manieren om een rijbodem aan te leggen. Zo maken veel mensen gebruik van een traditionele rijbodem (verstevigde bodem met drainage en eventueel een beregeningsinstallatie). Maar een eb- en vloed rijbodem is ook een erg mooie oplossing als u een nieuwe rijbodem wil aanleggen. Een eb- en vloed rijbodem zorgt dat het zand in de rijbodem niet te nat en niet te droog is. Zo worden waterplassen en stuivend zand voorkomen.

    Hoeveel kost een traditionele rijbodem?

    Een traditionele rijbodem bestaat uit folie, drainage, en daar boven op het zand. Eventueel kunt u nog verstevigende vezels toevoegen aan uw rijbodem zoals polyvlokken of tapijtvezels. Let er bij de toplaag op dat u kiest voor goed waterdoorlatend zand. De kosten van al deze materialen worden bepaald door de gewenste afmeting van uw rijbodem. Ook kunt u in het type folie verschillende keuzes maken die invloed hebben op de prijs. Voor standaard afmetingen verwijzen we u graag naar de verschillende producten waarmee u aan de slag kunt gaan: https://www.tuinenvijverdirect.nl/shop/rijbodem/



    Meer lezen



  • Ichthyosaura alpestris: Alpen watersalamander
  • Ichthyosaura alpestris: Alpen watersalamander

    4 mei 2022

    De alpenwatersalamander is ongetwijfeld de mooiste van onze vier inheemse watersalamanders. Wanneer het water gezond is heeft men een goede kans dat hij vanzelf in onze vijver komt. Alpensalamanders zijn mooie aantrekkelijke diertjes die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun ongevlekte, fel oranje buikzijde. De alpenwatersalamander bereikt een grootte van 8 tot 12 cm. Het is een grappige diertje dat met zijn capriolen de waterpartij opvrolijkt tot jolijt van groot en klein.

    Allerlei watertjes

    Van al onze inheemse salamanders is het de soort die het meest aan water gebonden is. Het is diertje dat in de natuur voorkomt in verschillende watertypes, vooral in bosrijke landschappen. Zout in het water wordt echter niet verdragen. Watersalamanders kunnen in erg koud water leven. Zelfs ingevroren in een stuk ijs blijken ze te kunnen overleven. Ze hebben ook een goed regeneratievermogen. Wanneer ze hun staart of een poot verloren hebben kan deze opnieuw aangroeien.



    Meer lezen



  • Hoeveel kost een zwembad?
  • Hoeveel kost een zwembad?

    3 mei 2022

    Een zwembad in de tuin, wie droomt er niet van? Op een heerlijk warme zomerdag afkoelen in het zwembad in uw eigen tuin! Die droom is dichterbij dan u denkt, maar wat kost de aanleg van een zwembad precies? Omdat er veel verschillende opties zijn bij de aanleg van een zwembad is het moeilijk een gemiddelde prijs te geven. Bij Tuin & Vijver Direct specialiseren we ons in de aanleg van zwembaden met zwembadfolie.

    Wat kost de aanleg van de een zwembad?

    De prijs voor de aanleg van een zwembad met zwembadfolie is afhankelijk van een aantal opties. Uw persoonlijke voorkeur speelt hierbij een rol, net als de ligging en ondergrond van uw tuin. Denk hierbij aan dingen als:

    • De afmeting van uw zwembad
    • Het type zwembadfolie
    • De gewenste bescherming
    • Het filtersysteem
    • De zwembadpomp



    Meer lezen



  • Hoeveel kost een vijver?
  • Hoeveel kost een vijver?

    2 mei 2022

    Een vijver is een prachtig waterelement dat uw tuin helemaal afmaakt. Met het juiste ontwerp wordt het dé eyecatcher van uw tuin. Maar hoeveel kost het aanleggen en onderhouden van een vijver eigenlijk? Bij Tuin & Vijver Direct hebben we veel ervaring met de aanleg en het onderhoud van vijvers. Daarom helpen we u graag op weg naar uw ideale vijver!

    Hoeveel kost een vijver aanleggen?

    De kosten bij de aanleg van een vijver zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een aantal van deze factoren zijn:

    • De afmetingen
    • De vorm
    • Het soort vijverfolie
    • De gewenste bescherming
    • Het filtersysteem
    • De montage
    • Overige opties



    Meer lezen



  • Caltha palustris: Dotterbloem
  • Caltha palustris: Dotterbloem

    25 april 2022

    Ze zouden in geen enkele waterpartij mogen ontbreken deze gele lenteboden. Wie ze goed verzorgt zal er veel plezier aan beleven. De dotterbloem heeft een korte, verticale wortelstok met vlezige vezels. De tot 15 cm grote donkergroene bladen zijn glanzig en gekarteld. De onderste zijn gesteeld en de bovenste min of meer zittend. Hoogte van de plant:15 tot 50 cm. De dooiergele bloemen meten 2-5 cm in doorsnede. Bloeit maart, april, mei soms weer in augustus, september. Dotterbloemen zijn gul, niet alleen in bloeirijkheid maar ook in het produceren van honing en stuifmeel. Allerlei insecten komen op deze rijkdom af. Op de bloemblaadjes bevinden zich 'wegmarkeringen' in het ultravioletgebied die alleen voor insecten zichtbaar zijn. Voor ons lijkt de bloem gewoon geel. Na de bloei blijft een stervormige kokervrucht over die veel sierwaarde heeft en in een klein bloemstukje zeker een plaats verdient. Het verspreidingsgebied van de plant in het wild: Europa, het noorden van Azië, Noord-Amerika.



    Meer lezen



  • Hoeveel kost een zwemvijver?
  • Hoeveel kost een zwemvijver?

    20 april 2022

    Een zwemvijver is een prachtige oplossing voor wie op een natuurlijke manier wil genieten van zwemwater in eigen tuin. Maar hoeveel kost een zwemvijver precies? Want niet alleen de aanleg, maar ook het onderhoud van een zwemvijver kost net als bij een gewoon zwembad tijd en geld. In deze blog vertellen we je meer over de kosten van de aanleg en het onderhoud van een zwemvijver en hoe je deze kosten voor jouw situatie kunt berekenen.

    Hoeveel kost een zwemvijver aanleggen?

    Bij de aanleg van een zwemvijver hebben verschillende factoren invloed op de kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

    • De afmetingen
    • De vorm
    • Het soort zwemvijverfolie
    • De gewenste bescherming
    • Het filtersysteem
    • De montage
    • Overige opties



    Meer lezen



  • Filipendula ulmaria: moerasspirea
  • Filipendula ulmaria: moerasspirea

    19 april 2022

    De moerasspirea of koningin der weiden is een ranke verschijning en ziet er fijn uit als kantwerk. Aan de luchtige bloempluim zitten zeer veel kleine wit-crème bloempjes. De moerasspirea was samen met de watermunt Mentha aquatica en het ijzerhard Verbena officinalis één van de drie heilige kruiden van de Druïden. De roomgetinte donzen bloeipluimen hebben een zware geur die aan meidoorn doet denken maar dan zonder de vissige ondertoon. De plant wordt 150-180 cm hoog en de bloeitijd valt van mei tot augustus. De moerasspirea is inheems in Europa en West-Azië. Natte weiden en beekoevers zijn het natuurlijke leefmilieu. De planten zijn zeer algemeen voorkomend.

    In de vochttuin
    De moerasspirea is voor vijverliefhebbers een attractieve, wat hogere plant voor moerassige tot vochtige voedselrijke bodems van vijveroevers. Toepassing rond de vijver, in de gewone tuinbodem, is ook mogelijk. Men kan hem plaatsen in zon of halfschaduw. Hij doet het in de zon enkel en alleen indien de grond voldoende vochtig is. Wanneer de grond wat droger is staat moerasspirea beter in de halfschaduw, want hij houdt niet van uitdrogen. Het zijn dus interessante planten voor ons, tuiniers van het vocht.



    Meer lezen



  • Anemopsis californica: yerba mansa
  • Anemopsis californica: yerba mansa

    15 april 2022

    De yerba mansa bloeit lang, van het voorjaar tot in de zomer. De bloem is echt speciaal. De plant heeft nog geen Nederlandse naam en dus gebruiken wij voorlopig - evenals de Amerikanen - deze naam. ‘Yerba’ betekent in het Spaans kruid en ‘mansa’ betekent kalm, rustig. Het is een gewas dat mooi en interessant is en hopelijk binnenkort in meer en meer vijvers te bewonderen zal zijn. Deze vijverplant met speciale kamfer eucalyptusgeur is afkomstig uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en de naburige gebieden in Mexico. Daar wordt hij al eeuwenlang gebruikt als medicinale plant. In de natuur groeit de plant in natte weiden en moerassen.



    Meer lezen



  • Waarom een luchtpomp in uw zwemvijver?
  • Waarom een luchtpomp in uw zwemvijver?

    31 maart 2022

    Luchtpompen hebben een positieve bijdrage van het biologisch evenwicht in uw (zwem)vijver. Zuurstof in het water is noodzakelijk zodat planten en vissen goed gedijen. Door een luchtpomp te gebruiken voorkom je een zuurstoftekort. Ook voorkomt u met een luchtpomp het dichtvriezen van de (zwem)vijver. We adviseren om de luchtpomp in droogopstelling of onder een afdak naast uw vijver te plaatsen.

    Waarom een luchtpomp in de winter?

    Bij de plaatsing van de luchtpomp is het belangrijk om deze boven het waterniveau te plaatsen. Dit voorkomt dat de slang gaat fungeren als sifon wanneer de pomp niet werkt door stroomonderbreking. Als de pomp niet boven het waterniveau geplaatst kan worden zorgen we voor een anti-retour in de luchtslang. Ook dit voorkomt dat de slang als sifon gaat werken. Door de slang ook nog in een lus te leggen bereikt u het beste effect. 



    Meer lezen



  • Je eigen paradijs
  • Je eigen paradijs

    16 maart 2022

    Ontketen een groene revolutie in je eigen achtertuin. In dit boek lees je hoe gemakkelijk je het groene verschil maakt. Met veel praktische tips, verrassende ideeën (adopteer een legkip) en laagdrempeligo projecten (maak een vijver in een bak) de jou gaan helpen bij het groener maken van je tuin.

    Wij mochten Casper Boot in het begin van zijn project helpen bij de aanleg van de natuurlijke vijver. Zo werden wij bijna dagelijks geïnformeerd (via Instagram) over de vorderingen en ontdekkingen in en om de vijver. Hoogtepunt was natuurlijk de video van een vissende IJsvogel. Meer daarover is te vinden in het epiloog van het boek.

    En als kers op de taart is daar het boek: Je eigen paradijs. Met op de cover: De Vijver!



    Meer lezen



  • Zwemvijvers niet aan te slepen
  • Zwemvijvers niet aan te slepen

    15 maart 2022

    Ook wij voelen de stijgende vraag naar de onderdelen om een zwemvijver aan te leggen! Maar waarom is een zwemvijver eigenlijk steeds populairder? Mensen worden zich steeds bewuster van de impact die een chloorzwembad heeft op ons milieu. Een natuurlijk zwembad of een zwemvijver is dan een mooie oplossing. Het water wordt hier schoon gehouden door planten, in plaats van chloor. Hierdoor is het water op geen enkele manier schadelijk voor mens en natuur. Toch zijn er nog veel mensen die denken dat natuurlijk zwemwater beestjes aantrekt of per definitie minder schoon is dan water met chloor. Dit hoeft niet zo te zijn! Door gebruik te maken van een natuurlijk plantenfilter blijft het water schoon en helder. Annemieke Aal, directeur van Tuin en Vijver Direct, sprak met BN DeStem over de populariteit van zwemvijvers en de gevolgen hiervan. Benieuwd? 



    Meer lezen



  • Welk type Zwemvijver kiest u?
  • Welk type Zwemvijver kiest u?

    14 maart 2022

    In de brochure: Gauris Zwemvijverconcepten 2022 scheppen we helderheid in de belangrijkste zwemvijvers en plaatsen we ze in een logische volgorde. Van 100% natuurlijke zwemvijvers tot reiniging door hydrolyse: De Biopool. Bij natuurlijke zwemvijvers wordt niets toegevoegd aan het water. De filtering gebeurt met grotere moerasbedden met daarin waterplanten. Bij biologische zwemvijvers worden de mechanische en biologische processen geholpen zodat men met kleinere volumes efficiënt kan filteren. De filterfunctie wordt verbeterd met gedoseerde toevoegingen van mineralen en bacteriën. Bij chemisch gestuurde zwemvijvers gaat de reiniging minder natuurlijk. Desinfectie gebeurt door hydrolyse en/of ozonvorming. Fysisch chemische zwemvijvers worden gestuurd met toevoeging van zout, dit wordt ook wel een Biopool genoemd.



    Meer lezen



  • Voorjaarsschoonmaak van je zwemvijver: fris water
  • Voorjaarsschoonmaak van je zwemvijver: fris water

    4 maart 2022

    De voorjaarsschoonmaak komt er weer aan! Tijd om je huis weer grondig schoon te maken en fris de zomer in te gaan. Maar vergeet je zwemvijver niet! Om te genieten van fris zwemwater en gezonde planten en bloemen is een grote schoonmaak van groot belang. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees verder voor onze tips over de grote schoonmaak van jouw zwemvijver.

    Wanneer begin je met de voorjaarsschoonmaak van je zwemvijver?
    Begin niet te vroeg met de grote schoonmaak van je zwemvijver. Te vroeg en te veel rommelen in het voorjaar kan juist schade aanbrengen in je vijver. Omdat sommige planten nog in de winterrust zijn krijgen ze niet de kans hieruit te komen als je te vroeg begint. Het is beter om te wachten tot het wat warmer wordt. Wacht tot het water weer een tempeartuur heeft van een graad of 8, dan zijn diertjes in de zwemvijver weer actief en uit hun 'winterverblijf' gekomen.

    Stappenplan voor het schoonmaken van je zwemvijver

    Om je zo efficiënt mogelijk door het schoonmaken van je zwemvijver heen te helpen hebben we de stappen voor je samengevat. Het kost even wat tijd, maar na de schoonmaak geniet jij van een heerlijk schone en frisse zwemvijver!

     



    Meer lezen



  • Gauris rijbodem aanleggen: stappenplan en tips
  • Gauris rijbodem aanleggen: stappenplan en tips

    25 januari 2022

    Een rijbodem aanleggen is een klus waar u zich goed op wilt voorbereiden. In deze blog leggen we uit hoe het aanleggen van een rijbodem werkt, wat de valkuilen zijn en welke dingen u niet mag vergeten. We bespreken onder andere waaruit een traditionele rijbodem bestaat en wat precies het verschil is met een eb- en vloedbodem. Beide soorten bodems bieden verschillende voor- en nadelen. Na het lezen van de blog kunt u een goede keuze maken welke rijbodem bij u past. Lees verder om alles te lezen over de mogelijkheden.

    Wat maakt een goede rijbodem

    Een rijbodem is een buiten- of binnen bodem afgestemd op de behoeften van de paard en ruiter. De beste rijbodems bieden stabiliteit en veerkracht om de juiste presentaties uit te kunnen voeren. Een goede rijbodem voor paarden bouwen vergt ervaring en expertise. Een verkeerde aanleg kan zorgen voor zwaar zand, waardoor oefeningen lastig zijn voor het paard en te traag worden uitgevoerd.

    Een goede rijbodem voldoet aan de volgende eisen:

    • Minimale belasting van paardenbenen
    • Verkleint de kans op blessures
    • Verhoogt de stabiliteit en grip voor het paard
    • Zorgt voor weinig opwaaiend stof
    • Biedt een stabiele ondergrond in ieder seizoen
    • Vereist minimaal onderhoud



    Meer lezen



  • Plantenfilter voor een heldere zwemvijver
  • Plantenfilter voor een heldere zwemvijver

    7 januari 2022

    De ideale opbouw van een plantenfilter* (helofytenfilter) in een zwemvijver bestaat uit drie lagen:

    - Bovenste laag (20%) bestaat uit Biokorrel (maximaal 10 cm) of Clinopti Plus

    - Middelste laag (30%) bestaat uit fijn Lava (8-16 mm)

    - De onderste laag (50%) bestaat uit grover Lava (16-32 mm)

     

    Op deze lagen kunnen vervolgens de waterplanten geplaatst worden. In de ruimte waar het plantenfilter komt plaats u een drainconnector op een stenenfundering van circa 10 cm. In een drainage buis met Ø 80 met daarin de beluchtingslang en beluichtingsteen. Deze buis moet als een een U vorm in de lava gelegd worden zodat lucht goed verdeeld in het plantenfilter omhoog kan borrelen. 

    *) zie illustratie



    Meer lezen



  • Handige wintertips voor zwembad en (zwem)vijver
  • Handige wintertips voor zwembad en (zwem)vijver

    21 december 2021

    Nu de winter vandaag officieel begonnen is en het ook nog eens serieus vriest hebben wij voor u een aantal handige wintertips, we beginnen met tips voor het zwembad:

    1) Tap buitenkranen vorstvrij af
    2) Draai de afsluitkraan dicht en laat de leiding leeglopen via de buiten- en aftapkraan
    3) Draai vervolgens de aftapkraan dicht en laat de kraan open staan
    4) Het waterniveau laten zakken tot net onder de inspuitgaten zodat de PVC- leidingen niet kapotgaan door bevriezing. Een zwembad met een zwembadliner nooit helemaal leeg laten lopen
    5) Geen water onttrekken als er een laag ijs op ligt
    6) Leegpompen bij voorkeur in het voorjaar, voordat het bad weer gevuld gaat worden. Let dan wel op dat de wanden stevig genoeg zijn om de gronddruk zelfstandig te keren
    7) Zet alle pompen vorstvrij weg en bewaar deze in een droge ruimte, zoals de garage. Vergeet niet de pomp te ontdoen van water in het pomphuis. Wanneer hier water achterblijft kan de pomp alsnog stuk gaan
    8) Houd de leidingen vorstvrij. Gebruik eventueel een verwarmingslint of leidingisolatie

    Voor vijvers en zwemvijvers het advies om een luchtpomp te gebruiken. Dit heeft een aantal bijkomende voordelen ook als het vriest.

     



    Meer lezen



  • Vlog over PVC vijverfolie
  • Vlog over PVC vijverfolie

    17 december 2021

    In deze vlog vertellen we alles over vijverfolie.

     

    Wat zijn de verschillen tussen de soorten vijverfolies?

    Hoe wordt het gelast?

    Welke kleuren vijverfolie zijn er?

    Het wordt allemaal kort en duidelijk behandeld. 



    Meer lezen



  • Welke pomp voor welke toepassing?
  • Welke pomp voor welke toepassing?

    16 november 2021

    Hulp bij keuze van de juiste pomp

    In het assortiment van www.tuinenvijverdirect.nl hebben we ruim 50 kwaliteitspompen van topmerken voor verschillende toepassingen en volumes. Veel zaken zijn van invloed op de keuze van de juiste pomp. Niet alleen het aantal kubieke meters is hierop van invloed maar ook het soort waterpartij, water- vallen of beekloop en nat- of droogopstelling spelen hierbij een belangrijke rol. In sommige gevallen worden twee of meer pompen geadviseerd. De inhoud van de (zwem)vijver of zwembad is in de meeste gevallen gebaseerd op de pompcapaciteit bij normale omstan- digheden. Wij raden aan dit als een soort grens te zien. In het geval van energiezuinige pompen adviseren we hier ongeveer 25% vanaf te halen om de prestaties van de energiezuinige techniek maximaal te benutten. Heb je een hogere weerstand (in verband met bijvoorbeeld vuil water, plaatsing van de pomp ten opzichte van het zwemwater, waterval of beekloop)? Ga dan sowieso onder de aangegeven grens zitten, ongeacht het type pomp. Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we ter indicatie een tabel gemaakt.Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we ter indicatie een tabel gemaakt.

    Klik hiervoor op "Meer lezen". We denken dat dit helpt en mocht u er toch niet uit komen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.



    Meer lezen



  • Vijverfolie maatwerk: PVC of EPDM?
  • Vijverfolie maatwerk: PVC of EPDM?

    1 november 2021

    In Nederland hebben we twee populaire soorten vijverfolies, namelijk PVC en EPDM. Over het algemeen is PVC goedkoper en EPDM wat duurder. De levensduur van PVC is 10 tot 20 jaar, bij EPDM is dit 30 tot 50 jaar. Welke folie het beste bij u past, hangt dus van uw wensen af. Hieronder leggen we graag uit wat de voor- en nadelen van deze soorten vijverfolies zijn.

    Wat is PVC vijverfolie?
    PVC staat voor PolyVinylChloride. Dit staat voor het materiaal waarmee de vijverfolie is gemaakt. PVC is wat minder flexibel, waardoor het wat soepeler moet worden gemaakt. Dit wordt gedaan door middel van weekmakers. Het nadeel is dat weekmakers na een aantal jaren verdwijnen. Een grote meespelende factor hierin is uv-straling. Uv-straling zorgt ervoor dat PVC kwetsbaar wordt en uitdroogt. Hierdoor kan verharding ontstaan. Hoe beter de kwaliteit van PVC folie, hoe langer het mee gaat.

    Het voordeel is dat PVC folie in de vijver voor een groot deel is bedekt met water. Ook is de folie bedekt bij de randafwerking, op een manier dat maar een heel klein deel van de PVC vijverfolie ‘last’ heeft van uv-straling.



    Meer lezen



  • Tips voor de aanleg van een rijbodem
  • Tips voor de aanleg van een rijbodem

    12 oktober 2021

    Hoe werkt een eb- en vloed bodem?

    Bij een eb- en vloed bodem wordt eerst de grond geëgaliseerd en voorzien van een waterdichte folielaag. Hierop komen drainagebuizen te liggen; deze worden bedekt met een laag vocht doorlatend zand en een toplaag. Naast de bak wordt een niveau regelput ingegraven, die wordt aangesloten op het waterleidingsysteem.



    Meer lezen



  • Het testen van (zwem)water
  • Het testen van (zwem)water

    11 oktober 2021

    Om te kunnen analyseren of het water van uw zwemvijver, zwembad of vijver oke is hebben we een eenmalig of 3 malig testpakket ontwikkeld waarmee het (zwem)water getest kan worden. U kunt zo een watermonster nemen en ontvangt van ons binnen 5 werkdagen een analyserapport en advies.

    Test regelmatig het water van uw vijver, zwemvijver of zwembad. Stuur het naar Gauris en ontvang een analyse en advies. Bekijk in het onderstaande filmpje hoe het water getest wordt: 



    Meer lezen



  • Afdekzeil op maat voor zwembaden en zwemvijvers
  • Afdekzeil op maat voor zwembaden en zwemvijvers

    11 oktober 2021

    Waterbeheer is een groeiende zorg. Verdamping is namelijk de voornaamste oorzaak van water en energieverlies en zorgt ervoor dat zwembaden en zwemvijvers (bijvoorbeeld de biopool) langdurig extra verwarmd moet worden om op een aangename temperatuur te komen en te blijven. 

    Met een Gauris Peanut Cover kunt u een slimme drijvende afdekking van uw zwembad en zwemvijver creëren. Gauris Peanut Cover is een afdekmateriaal voor wateropslag dat is ontworpen om het water te beschermen en te behouden. En een innovatieve methode voor het opvangen van regen. Onze afdekzeilen zijn gemaakt van een duurzaam polymeer en met het unieke GeoBubble ™ materiaalontwerp, is Peanut Cover een zwevende, zelfdragende hoes. De afdekzeilen kunnen ook in de winter blijven liggen, kunnen tegen strenge vorst en zorgen er ook nogeens voor dat er geen blaadjes in het water komen en algengroei wordt voorkomen.



    Meer lezen



  • Hydrolyse. Waterbehandeling zonder chloor
  • Hydrolyse. Waterbehandeling zonder chloor

    31 augustus 2021

    Heeft u een zwemvijver of zwembad in uw tuin? Dan herkent u de irritatie vast wel: regelmatig het zwemwater moeten desinfecteren. De kans is groot dat u dit doet (of laat doen) door middel van chemicaliën, zoals chloor en pH-producten. Dat kan vanaf nu verleden tijd zijn door het Oxymatic® Smart-systeem.

    Dit systeem ontsmet uw zwemwater en vermindert chemicaliën automatisch. Dit gebeurt aan de hand van hydrolyse. We leggen u graag meer uit over hydrolyse en het Oxymatic® Smart-systeem.

    Wat is hydrolyse?

    Als u op internet zoekt naar de definitie van hydrolyse, wordt u door de lastige termen misschien niet veel wijzer. Maar eigenlijk is het best simpel. Hydrolyse betekent van oorsprong ‘het splitsen van water’. Daarmee bedoelen we niet dat één zwembad opeens twee zwembaden worden. Simpel uitgelegd spreekt men van hydrolyse als een stof gesplitst wordt in één of meer andere stoffen als het in aanraking komt met water. Zo wordt zeep omgezet in vetzuur en loog als het in reactie komt met water. Maar hydrolyse wordt ook gebruikt als nieuwe methode om zwemwater te desinfecteren. Hoe dat werkt, leggen we u graag nader uit.

    Hoe werkt hydrolyse in zwemwater?

    We noemden al eerder dat een stof wordt gesplitst in meerdere stoffen onder opname van water. Waterhydrolyse werkt in principe hetzelfde, maar hierbij wordt de molecule water (H2O) afgesplitst. Dit werkt als volgt. De splitsing wordt veroorzaakt door een elektrische stroom die erdoorheen gaat. Het water wordt opgesplitst in OH, H en O. Dit zijn de natuurlijke elementen van water. OH staat voor hydroxylse en is een van de krachtigere ontsmetters. De ontstane elementen werken dus als oxideermiddel en als desinfectiemiddel. Dit zorgt ervoor dat het water vrijgemaakt kan worden van vuilrestjes, bacteriën en virussen.

    Voordelen van hydrolyse:

    - Door gebruik te maken van hydrolyse, ervaart u geen chemische geuren mee
    - Hydrolyse is gezonder, omdat u geen chemicaliën meer hoeft toe te voegen aan het water
    - Hydrolyse zorgt voor natuurlijk en zuiver water
    - Irritaties en allergische reacties zijn door de hydrolyse verleden tijd
    - Het water voelt door hydrolyse zachter aan



    Meer lezen



  • Aponogeton distachyos: Kaapse waterlelie
  • Aponogeton distachyos: Kaapse waterlelie

    13 augustus 2021

    De Kaapse waterlelie is toepasbaar van het kleinste watertje tot de grootste vijver, waar zij in grote groepen groeiend de wandelaar zal aantrekken met een zwoele geur. Feest, ook in de koude jaargetijden! De Kaapse waterlelie is helemaal geen waterlelie en heeft er in systematisch opzicht niets mee te maken. Het is een uit het zuiden van Afrika afkomstige kortedagplant die in de winter bloeit en heerlijk naar vanille ruikt. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied is de Kaapprovincie van Zuid-Afrika.

    De planten leven er in helder, ondiep, stilstaand en langzaam stromend water. Naast de gebruikelijke namen Kaapse waterlelie en wateraar gebruikt men in het Nederlandse taalgebied somsook wel waterkaars. Een ander naam is wateruitje. Kaaps vijverkruid of Kaaps vijverblad wordt ook gebruikt. De variëteit A. distachyon var. grandiflorus heeft grotere bloemen met bloemdekschubben tot 1,5 cm lang \ en de variëteit  A. distachyon var. rosea heeft rozige bloemen. Deze cultuurvormen worden echter weinig aangeboden zodat men zich meestal zal moeten beperken tot de soort.

    Geurende bloemen

    In tegenstelling tot de echte waterlelie bloeit de Kaapse waterlelie ook in stromend water. De bloem geurt heerlijk zoet naar vanille en amandelen. Het parfum kan zo sterk zijn dat de hele vijveromgeving ernaar ruikt. Na de bloei verdwijnen soms alle bladeren. De plant sterft af tot de knolachtige wortelstok en neemt een rustperiode van een aantal weken. Daarna loopt de plant weer uit om opnieuw in bloei te komen. In onze streken bloeit wateraar meestal in voorjaar (februari - maart) en najaar (oktober - november). Tussen de twee bloeiperiodes gaat hij dus in rust, zodat men in de zomer meestal niets van deze plant ziet want de bladeren sterven volledig af. Maar ... bloei is eigenlijk in alle jaargetijden mogelijk.



    Meer lezen



  • Dytiscus marginalis: gewone geelrand
  • Dytiscus marginalis: gewone geelrand

    27 juli 2021

    De gewone geelrand is verreweg de meest algemene van de geelgerande watertorren. Hij wordt ook aangetroffen in tuinvijvers. Het is echt geen lieverdje, maar toch mogen we niet te streng zijn. Bovendien lijkt hij op andere inheemse soorten waterkevers met gele rand die zeer zeldzaam zijn of uiterst zeldzaam.

    De waterroofkevers behoren tot de beste zwemmers onder de ongewervelde zoetwaterdieren. De achterpoten zijn voortreffelijke zwempoten. De leden ervan zijn breed en afgeplat en voorzien van dicht opeen staande zwemborstels zodat ze veel water kunnen verzetten. De poten worden bij het zwemmen steeds gelijktijdig achterwaarts geslagen. Geelgerande waterkevers onderscheiden zich van gewone waterkevers door een duidelijke gele rand rond het schild. De buikzijde is geel of bijna geel.

    Lucht

    Bij het lucht halen hangen de waterroofkevers met hun achterpoten en het uitende van het achterlijf aan de waterspiegel. Hierbij worden de achterpoten in voorwaartse richting naar boven gestoken en breken de klauwen de oppervlaktehuid van de waterspiegel. Vervolgens buigen de kevers hun laatste achterlijfsegmenten ietwat naar beneden. Er ontstaat zo een spleet tussen deze segmenten en de dekschildranden. Hierlangs kan verse lucht binnenstromen.



    Meer lezen



  • Het zit hem in de vorm van de vijver
  • Het zit hem in de vorm van de vijver

    4 juli 2021

    Vijvers kunnen zowat overal, in grote tuinen maar ook in kleine, zelfs op een terras. Heb je weinig plaats, denk dan extra goed na over de vorm van de waterplas.

    Ronde vijvers

    Ronde vijvers worden van oudsher toegepast in klassieke tuinen. Vaak liggen ronde vijvers centraal, op kruispunten van wegen. Maar dat hoeft niet want eigenlijk kunnen zij op ieder mogelijke plaats worden aangebracht. Een cirkelvorm trekt zich immers niets van zijn omgeving aan. Een ronde vorm is besloten en geeft helemaal geen richting aan. Toch is het ook hier mogelijk een diepteverlengend effect te bekomen. Plaats links en rechts hoge planten en laat het midden vrij. Omgekeerd wanneer je een verkortend effect wil, plaats dan de hoge planten vooraan en achteraan. Om bewust spanning te creëren kan er met asymmetrische plantengroepen worden gewerkt. Een leuk effect kan bekomen worden met planten met een ronde vorm: de ronde bladeren van waterlelies en de vormen van krabbescheer vormen dan cirkels binnen de vijvercirkel. Ronde vijvers zijn ietwat moeilijker in aanleg omdat de meestevijvermaterialen (folie, vlies, stenen,…) aangeboden worden als rechthoeken. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Je kunt een perfect gemaakte 3-D folie bestellen in ronde vorm.

    Vierkante vijvers

    Vierkante vijvers staan symbool voor rust, eenvoud, traditie en vrede. Dat hebben ze gemeen met de eveneens in zichzelf besloten ronde vorm. Zo een rustig middelpunt kan soms gewenst zijn in een kleine omsloten hof. Heb geen vrees voor een vierkante vijver en een symmetrische aanpak. Het geheel kan nog altijd worden verlevendigd met speels groeiende vijverplanten. Vierkante vijvers kunnen gebruikt worden als centraal element (de meest klassieke opstelling) maar ook als blikvanger nabij een terras. Zij voldoen ook heel goed als eindpunt voor bijvoorbeeld een pad. Het grote nadeel van de vierkante vijver is dat men hem van dichtbij moet bekijken omdat van op afstand alles verkort wordt. Van ver ziet een vierkante vijver er immers niet vierkant uit maar rechthoekig. Als je dat weet maak je er geen probleem van. Met ronde groeivormen, zoals waterleliebladeren, kan je voor tegenwicht zorgen. Ze contrasteren prachtig met de rechte vijverranden.



    Meer lezen



  • De juiste plaats voor je zwemvijver
  • De juiste plaats voor je zwemvijver

    2 juli 2021

    Er zijn verschillende factoren die de plaats van de waterpartij zullen bepalen. Waarschijnlijk wil je een goed uitzicht hebben over de vijver. De vijver kunnen bewonderen vanuit woonkamer of keuken is een echte luxe.

    Er gemakkelijk bij kunnen is ook belangrijk. Je kan er bij gaan zitten of liggen… Zon en schaduw hebben elk hun effect op de waterpartij. In de zon schitteren de stralen op het wateroppervlak. In de schaduw zal het water voor licht zorgen door reflectie. Vijverplanten hebben behoorlijk wat licht nodig, zeker waterlelies. Een plaats beschut tegen de wind is beter voor het plantenleven, zeker voor gewassen uit warmere klimaten. Een beschutte plaats in de zon is dus de beste plaats voor een plantenvijver.



    Meer lezen



  • Gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum )
  • Gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum )

    30 juni 2021

    Het gedoornd hoornblad is een zuurstofplant die bij de meeste specialisten terecht aan te top staat van de meest aanbevelenswaardige vijverplanten. De groeikracht is legendarisch. De plant groeit op sommige momenten 10 cm per dag.

    Het gedoornd hoornblad is een ondergedoken wortelloze zuurstofplant die 2, zelfs 3 meter lang kan worden, maar meestal korter blijft omdat de stengels licht breken. De bladpunten zijn dik, stug en met fijne stekeltjes bezet. Jonge visjes vinden een veilige bescherming tussen deze stekels. Het hoornblad kent een wereldwijde verspreiding, ook in brak water. Het gedoornd hoornblad houdt minder van ondiepe vijvers en verkiest waterpartijen met een diepte van 80 cm of meer. De plant bloeit zelden. Tegen de winter vormen zich dicht opeengepakte bladgroepen, de winterknoppen, die naar de bodem zinken.

     



    Meer lezen



  • Ecovriendelijke keuze voor het besparen van water
  • Ecovriendelijke keuze voor het besparen van water

    16 juni 2021

    HeatCover® levert duurzame oplossingen voor alle zwembaden en zwemvijvers in de wereld, waarmee water, energie en kosten worden bespaard.  Zo kunnen we samen een bijdrage leveren aan de afgesproken klimaat doelstellingen.

    HeatCover® voordelen:

    - Vermindert waterverdamping met 50%

    - Bespaart daarmee water, energie en kosten

    - Eco vriendelijk, 100% biologisch afbreekbaar

    - Toe te passen in alle type zwembaden en zwemvijvers en gemakkelijk in gebruik

    - Veilig voor zwemmers

     

    HeatCover® levert duurzame oplossingen voor alle zwembaden en zwemvijvers in de wereld, waarmee water, energie en kosten worden bespaard.  Zo kunnen we samen een bijdrage leveren aan de afgesproken klimaat doelstellingen.

    De HeatCover producten zijn verkrijgbaar in onze webshop

     



    Meer lezen



  • Chinese lake gudgeon
  • Chinese lake gudgeon

    1 juni 2021

    De Sarcocheilichthys sinensis is een mooie en grappige vis die zeker meer aandacht verdient dan dat tot nu toe het geval is.

    Hij komt uit China maar kan gemakkelijk samen gehouden worden met onze inheemse vissen. Wat betreft uitzicht lijkt deze vis wat op een Labeo (een aquariumvis). Hij heeft een langwerpig lichaam en een afgeplatte buik omdat hij vooral op de bodem verblijft. Dwars over het lichaam lopen vier brede donkere banden waarvan de randen vaag zijn. De geelachtig vinnen zijn zwaar getekend met bruin of zwart. Zo nu en dan wordt hij te koop aangeboden in gespecialiseerde vijverzaken.

    Een lichaam met dwarsbanden

    Sarcocheilichthys sinensis is vuilgeel van kleur met vijf verticale bruine dwarsbanden. Een van deze banden is fijn en gaat door het oog. Ook de vinnen zijn vuilgeel en hebben bruine vlekken. Het zijn gezellige dieren die graag in groep leven. Het mannetje ontwikkelt een witte paaiuitslag op de kop in de paartijd. De vrouwtjes hebben lange legbuizen. Deze vis legt in de natuur driemaal per jaar eieren, in de periode tussen eind mei en juli. Na vier dagen kippen deze en de larven meten 7,5 mm. Deze vissen lijden vanaf hun geboorte een pelagisch leven. Dit is een duur woord om aan te geven dat ze “zwevend” leven. Echt zwemmen doen ze niet maar ze bewegen zich eerder springend voort. Een groot deel van de tijd vertoeven ze op de bodem, rustend op hun grote borstvinnen. Ze zoeken de bodem af naar ongewervelden, vooral larven van insecten en kleine kreeftachtigen. Deze vissen begeven zich in de natuur in de zomer stroomopwaarts en zoeken er keienbodems op. In de winter dalen ze af en houden zich voornamelijk op in stromen.



    Meer lezen



  • Zwemvijver Concepten brochure
  • Zwemvijver Concepten brochure

    28 mei 2021

    Voordat u begint met het aanleggen van een zwemvijver, is het belangrijk om uzelf af te vragen wat voor soort zwemvijver u wilt.

    Natuurlijke zwemvijvers, bio-zwembaden, hybride baden, met of zonder flora en fauna… Het aanleggen van een zwemvijver kost tijd en geld - en al helemaal als u opnieuw moet beginnen of ingrijpende herstelwerkzaamheden moet uitvoeren. Daarom geeft de brochure Gauris Zwemvijver Concepten van Tuin en Vijver Direct (zie hieronder) duidelijkheid over 6 soorten zwemvijvers: van de 100% natuurlijke zwemvijvers tot een biopool.

    Wat kost een zwemvijver?
    De kosten voor het aanleggen van een zwemvijver hangen voor een groot deel van de gewenste afmetingen af, en of u de zwemvijver zelf kunt aanleggen of dit laat doen. In onze brochure Gauris Zwemvijver Concepten vindt u ook een prijsindicatie van de zwemvijvers. 



    Meer lezen



  • Maak kennis met de Zwanebloem
  • Maak kennis met de Zwanebloem

    19 mei 2021

    Ze lijkt sprookjesachtig, onze zwanebloem.

    De grote bloemen bewuiven ons elegant bij het minste briesje en nodigen ons uit om deze plant eens nauwkeurig te bestuderen. De zwane­bloem bloeit in juni, juli en augustus soms zelfs tot in september. De tot honderd vijftig centime­ter hoge bloeiwijze is schermachtig met twintig tot dertig, ja soms wel tot vijftig bloemen. De moeilijk te omschrijven bruinvioletroze bloem­kleur komt weinig voor in het plantenrijk. en  is zeker één van de mooiste en sierlijkste in­heemse waterplanten. Het is een bladverlie­zende vaste oeverplant, die wettelijk beschermd is maar courant verkrijgbaar is in de vijverhandel.
     
    Verspreidingsgebied
    Zwanebloemen komen van nature voor in de gematigde streken van Europa en Azië en in Noord-Afrika. Ondanks het groot verspreidingsgebied komt de zwane­bloem bijna nergens massaal voor. Haar leef­milieu is stilstaand of stromend water met een blijvend waterpeil. Zowel in moe­rassen als greppels en langs oevers voelt ze zich thuis, zeker wanneer de grond klei bevat. Het natuurlijke milieu is zuur of lichtzuur. Men zal de zwanebloem vooral vinden daar waar de waterdiepte tussen de tien en de vijftig centi­meter bedraagt.

     



    Meer lezen



  • Maatwerk afdekzeil zwemvijvers en zwembaden
  • Maatwerk afdekzeil zwemvijvers en zwembaden

    18 mei 2021

    Waterbeheer is een groeiende zorg voor ons. Met een Peanut Cover kunt u een handige drijvende afdekking van uw zwembad / zwemvijver creëren.

     

    Peanut Cover is een afdekmateriaal voor wateropslagdat is ontworpen om het water in uw zwembad en zwemvijver te beschermen en te behouden, en een innovatieve methode voor het opvangen van regen. Gemaakt van duurzaam polymeer en met het unieke GeoBubble materiaalontwerp, is Peanut Cover een zwevende, zelfdragende hoes. Een afdekzeil gemaakt van GeoBubble kan de hele winter in de zwemvijver of zwembad blijven liggen omdat het zelfs tegen strenge vorst kan. Daarnaast zorgt het er voor dat algengroei wordt beperkt en dat er geen blad in het zwemwater komt. 

     

    De wetenschap achter GeoBubble ™ -technologie

    Zwembad- zwemvijverafdekkingen worden doorgaans blootgesteld aan hoge niveaus van ultraviolette (UV) straling en bij zwembaden vaak ook nog door chemische aantasting (chloor). GeoBubble ™ is een materiaal dat speciaal voor deze omgeving is ontworpen, waardoor de hoes beter bestand is tegen deze aanvallen en een langere levensduur mogelijk maakt. Om de wetenschap van GeoBubble ™ te begrijpen, helpt het om te kijken naar het traditionele bubbelmateriaal dat wordt gebruikt voor zwembadafdekkingen. Oorspronkelijk is hun ontwerp ontwikkeld en aangepast vanuit de verpakkingsindustrie, een hoogvolume, laagwaardig bubbelverpakkingsmateriaal met een korte levensduur. Hierdoor hebben traditionele bellen verschillende inherente zwakke punten in hun ontwerp, waaronder dunne punten en gebieden met hoge restspanningen. Dunne punten in een bolvormig ontwerp creëren zwakke punten die snel worden afgebroken door UV-straling en chemische aantasting. Het degradatieproces wordt versneld in gebieden met hoge spanning, omdat deze gebieden constant onder spanning staan. Dit resulteert in het afbreken van het bubbelmateriaal en zal uiteindelijk leiden tot voortijdig falen van de zwembadafdekking. Dit komt door de inherente zwakte in het belontwerp dat wordt veroorzaakt door spanning die tijdens de fabricage in het materiaal wordt opgewekt.

     



    Meer lezen



  • Hulp bij het bestellen van folie op maat
  • Hulp bij het bestellen van folie op maat

    11 mei 2021

    Onze folie calculators zijn een handige en gebruiksvriendelijke tool voor het berekenen, bestellen én produceren van de gewenste folie op maat. Of het nu gaat om folie voor een:

    zwembad
    zwemvijver,
    rijbodem*,
    dak
    vijver of
    afdekzeil
     
    In een paar stappen kunt u bij Tuin en Vijver Direct uw maatwerk bepalen en bestellen.
     
    Eerste stap
    In stap 1 kiest u welke vorm folie gewenst is. 2D (lengte x breedte) of 3D (lengte x breedte x diepte). Bij 2D kiest u na het invoeren van de afmetingen welke soort folie u wilt. PVC of EPDM en welke dikte. Als u kiest voor PVC dan kunt u vervolgens naast zwart ook nog eens kiezen uit verschillende kleuren. Voor het aanleggen van een een rijbodem kunt een specifieke offerte aanvragen en dat geldt ook voor een afdekzeil voor uw zwemvijver of zwembad.

     



    Meer lezen



  • Alburnoides bipunctatus: gestippelde alver
  • Alburnoides bipunctatus: gestippelde alver

    8 mei 2021

    De gestippelde alver blijft klein en is afkomstig uit Europese bergstroompjes. Het visje is erg geschikt voor de wat kleiner siervijver, zeker als die voorzien is van een beekloopje met waterval.

    Gestippelde alvers zijn wat lichaamsbouw betreft wat hoger dan alvers (Alburnus alburnus). Ze vallen op door hun zwarte, gebogen zijlijn. De bek is eindstandig. Gestippelde alver haalt een lengte van 10 à 12 cm, maximaal 16 cm. Het geslachtsonderscheid is onduidelijk. De vrouwtjes zijn wat zwaarder gebouwd dan de mannetjes.
     
    Gestippelde alvers komen voor in stromen en rivieren, soms in meren, in een deel van Europa, beginnende in westelijk Frankrijk tot voorbij de Kaspische zee. Zij hebben een voorkeur voor snelstromend water en leven vooral in de berggebieden van Midden en Oost-Europa. Ze zijn in de natuur vrij zeldzaam en in een aantal gebieden met uitsterven bedreigd. Het voedsel van gestippelde alvers bestaat uit ongewervelden, voornamelijk insecten, zowel de larven als hun imago’s. Ze happen levende en dode insecten van het wateroppervlak maar nemen ook voedsel van de bodem.
     
    In de vijver
    Deze diamanten kleinoden afkomstig uit Europese bergstroompjes hebben weinig commerciële betekenis. Vroeger werden ze al eens als aasvis gebruikt. Soms werden ze in aquaria gehouden. Het zijn namelijk diertjes met een mooie lijntekening die hen een leuke aanwinst maakt voor het koudwater aquarium en de vijver. Ze eisen zuiver, helder en zuurstofrijk water en dienen zorgvuldig overgewend te worden. Voortplanting is in het aquarium zo goed als uitgesloten, in de vijver gaat het veel makkelijker. De voortplanting gebeurt in mei-juli in stromend water boven grind en steentjes. Gedurende deze tijd tonen beide geslachten een donkere band, die over de zijlijn ligt. Deze loopt van het kieuwdeksel tot aan het begin van de staartvin. 

     



    Meer lezen



  • Waterplant: Acorus Calamus, Kalmoes
  • Waterplant: Acorus Calamus, Kalmoes

    4 mei 2021

    Uit de wortelstok van de kalmoes spruiten stramme zwaardvormige bladeren, die 1 tot zelfs 1,8 m lang kunnen worden en meestal aan één zijde gegolfd zijn. Hierdoor zijn de bladeren gemakkelijk van die van alle andere gelijkaardige planten te onderscheiden.

    De Romeinen noemden de wortelen 'venusplant’ en gebruikten deze als afrodisiacum. De kalmoes doet met zijn stijve, opgaande bladeren op het eerste zicht denken aan de gele lis, maar heeft er niets mee te maken. De waterplant heeft een forse, in de modder kruipende, afgeplatte, vlezige wortelstok (3 cm in doorsnede). De geur bij kneuzing ervan is krachtig en aangenaam aromatisch, lijkend op kaneel en mandarijntjes.
     
    De rechtoprijzende, afgeplatte, op de bladeren gelijkende stengel is aan één zijde scherp gekant en aan de andere zijde voorzien van een groef. Hij draagt in de zomer een iets gebogen, recht naar voren wijzende, 4 à 10 cm lange bloeikolf met kleine enkelvoudige groenachtige bloemen en met een bladvormige bloemschede. Omdat de kleur van bloem groen is, valt de bloeiwijze niet op. Azië en Noord-Amerika zijn de oorspronkelijke leefgebieden van kalmoes maar de plant is momenteel ook verspreid in Europa en geeft een voorkeur aan voedselrijk water.
     
    Er bestaat ook een cultuurvorm, namelijk Acorus calamus 'Variegatus': bonte kalmoes. Dit is de gestreepte vorm die niet groter wordt dan 1 m. De kleuring van de bladeren kan verschillend zijn: groen met gele randen, groen met een gele middenstreep of meerdere smalle gele strepen, In het voorjaar hebben de bladeren een roze gloed. Bloemen dragen deze cultuurplanten zelden.


    Meer lezen



  • Vijf soorten zwemvijvers
  • Vijf soorten zwemvijvers

    28 april 2021

    De beste manier om een zwemvijver aan te leggen, is om eerst een ontwerp van de vijver te maken. Een belangrijk onderdeel daarbij is om goed naar het licht en de schaduw in uw tuin te kijken.

     

    Waterplanten, die u ook in uw zwemvijver kunt planten, hebben minimaal vier uur zonlicht per dag nodig, maar ook voor het opwarmen van het zwemwater is de energie van zonlicht een prettige warmtebron. In de brochure "zwemvijver concepten" presenteren we vijf soorten zwemvijvers. Waaronder dé biopool. Wij werken alleen met de beste zwemvijverfolies van de meest gerenommeerde merken. Op het materiaal en lassen geven wij garantie. Voor de verschillende soorten zwemvijvers adviseren wij de meest geschikte folie. 



    Meer lezen



  • Supertrio
  • Supertrio

    19 april 2021

    Voor aanleg en onderhoud van vijvers, zwemvijvers en zwembaden hebben wij een supertrio van mooie producten ontwikkeld. Een reparatieset, een tape voor bevestiging van beschermdoek en folie plus en kit/lijm. 

    Gauris Onderhoud  / Reparatie Set
    De Gauris Onderhoud Set is snel, makkelijk en effectief. Het repareert kleine gaten, scheuren en lekken in zwembaden, zwemvijvers en vijvers effectief. Zo kan de onderhoud set PVC, EPDM, butyl folie, glasvezel, plastic zwembaden en kunststof pijpleidingen repareren.  Meer informatie en bestellen 
     


    Meer lezen



  • Groendak en bemesting
  • Groendak en bemesting

    11 april 2021

    Bemesting voor aanleg en onderhoud van sedumdaken

    Deze 100% organische meststof, verrijkt met Mycorrhizae-schimmels en fosfaatvrijmakende bacteriën, is specifiek ontwikkeld voor aanleg en onderhoud van sedumdaken en groendaken.

     

    Zeer goede resultaten met Myco-Sedum

    Uitgebreide testen van Myco-Sedum op bestaande sedumdaken, sedum in bak en bij de aanleg van groendaken met behulp van sedumpluggen hebben zeer goede resultaten behaald. Binnen 6 weken na bemesting ligt het sedum er weer groen en uitgestoeld bij. Deze sedumdaken meststof is zeer geschikt bij aanleg én bij onderhoud van de sedummatten. Bestellen?

     



    Meer lezen



  • Kijkdoos - Pool in a Box
  • Kijkdoos - Pool in a Box

    31 maart 2021

    Onze liners (3D maatwerk voor vijvers, zwembaden en zwemvijvers) worden goed verpakt verstuurd in een stevige doos op een mini pallet. Wij hebben deze verzenddoos een naam gegeven: POOL IN A BOX

    Het leuke van deze vrolijke doos is dat je er zelf een kijkdoos van kunt maken. De planten én de vissen van de 'vijver'  hebben we toegevoegd, Je hoeft ze alleen nog maar uit te knippen en vast te plakken. Leuk voor de (klein)kinderen.....



    Meer lezen



  • Project Geraardsbergen
  • Project Geraardsbergen

    30 maart 2021

    Om het voor de gasten van de Bed & Breakfast Blue Garden in Geraardsbergen (België) nog aangenamer te maken is er in 2020 in eigen beheer een zwembad aangelegd. Wij mochten daarvoor een prefab 3D zwembadliner leveren.

     


    Meer lezen



  • Hoe leg je het beste een zwemvijver aan?
  • Hoe leg je het beste een zwemvijver aan?

    19 maart 2021

    Lees er alles over in het 7-Stappenplan van Tuin en Vijver Direct

    De beste manier om een zwemvijver aan te leggen, is om eerst een ontwerp van de vijver te maken.Een belangrijk onderdeel daarbij is om goed naar het licht en de schaduw in uw tuin te kijken. Waterplanten, die u ook in uw zwemvijver kunt planten, hebben minimaal vier uur zonlicht per dag nodig, maar ook voor het opwarmen van het zwemwater is de energie van zonlicht een prettige warmtebron. Meer informatie over het aanleggen van uw zwemvijver kunt u vinden in ons 7-Stappenplan.
     
     


    Meer lezen



  • Onze PVC vijverfolie is veilig voor planten
  • Onze PVC vijverfolie is veilig voor planten

    8 maart 2021

    Onlangs heeft Unifarm van Wageningen University & Research onze PVC folie getest. Spannend was het of de Zandraket plantjes (Arabidopsis thaliana) effect zouden ondervinden van eventuele stoffen die in de PVC aanwezig kunnen zijn.

    De Zandraket is gevoelig voor externe omstandigheden vandaar dat het vaak gebruikt wordt voor dergelijke testen. Het substraat, waar de Zandraket op gezaaid is, werd afgedekt met onze PVC folie. 



    Meer lezen



  • Werkwijze Tuin en Vijver Direct
  • Werkwijze Tuin en Vijver Direct

    3 maart 2021

    Tuin en Vijver Direct denkt graag met u mee. Al in de ontwerpfase is het verstandig om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn.

     

    Een idee, tekening, schetsje of foto van de afmetingen en of het beoogde resultaat; we komen er altijd wel uit. We voorzien u van handige tips en adviezen en kijken samen met u naar de beste werkwijze om het door u beoogde resultaat te behalen.



    Meer lezen



  • Een Zwemvijver Aanleggen: Prijs en Tips
  • Een Zwemvijver Aanleggen: Prijs en Tips

    17 februari 2021

    Een kleine zwemvijver aanleggen, prijs en handige tips

    De beste manier om een zwemvijver aan te leggen, is om eerst een ontwerp van de vijver te maken. Een belangrijk onderdeel daarbij is om goed naar het licht en de schaduw in uw tuin te kijken. Waterplanten, die u ook in uw zwemvijver kunt planten, hebben minimaal vier uur zonlicht per dag nodig, maar ook voor het opwarmen van het zwemwater is de energie van zonlicht een prettige warmtebron.  
     
    Een zwemvijver aanleggen is een behoorlijke klus.
    Zeker als je al een bestaande tuin hebt zonder zwemvijver, betekent dit vaak een behoorlijke operatie. Een zwemvijver aanleggen doe je niet zomaar. Een veel gemaakte fout is dat met de aanleg wordt gestart zonder plan.
     
    Wanneer kan ik het beste een zwemvijver aanleggen?
    Het aanleggen van een zwemvijver kun je het beste doen in het voorjaar. Zeker als je een zwemvijver wilt aanleggen met planten erin. Een zwemvijver aanleggen kan het hele jaar door wanneer de temperatuur overdag boven de 5 graden Celsius is, maar wacht met dan beplanten tot het voorjaar. Heb je last van een hoge waterstand en/of grondwaterpeil in de tuin? Dan is een foliezwemvijver alleen geschikt als er aanvullende maatregelen worden genomen. Anders komt er te veel druk op de onderkant van de zwemvijver te staan en hierdoor kan de folie omhoog komen en gaan ‘zweven’ onderwater.
     
    We kunnen hier verder over adviseren.
     
    Het 7-Stappenplan helpt u bij de aanleg van een zwemvijver met zwemvijverfolie.

     



    Meer lezen



  • Click & Collect
  • Click & Collect

    15 februari 2021

    Bij Tuin en Vijver Direct .nl kun je bestellingen ook afhalen. Tijdens het betalingsproces kun je aangeven of je de producten wilt afhalen in Heerenveen of thuis wil laten bezorgen.  

     

    U krijgt van ons bericht wanneer uw bestelling klaar staat en veilig afgehaald kan worden. Uiteraard gebeurt dit geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. De levering van maatwerk folie duurt over het algemeen langer dan onze voorraad artikelen.

     



    Meer lezen



  • Wintertips
  • Wintertips

    7 februari 2021

    We hebben een aantal handige wintertips voor uw zwembad

    - Tap buitenkranen vorstvrij af.
    - Draai de afsluitkraan dicht en laat de leiding leeglopen via de buiten- en aftapkraan. Draai vervolgens de aftapkraan dicht en laat de kraan open staan.
    - Het water niveau laten zakken tot net onder de inspuitgaten zodat de PVC leidingen niet kapot gaan door bevriezing. Een zwembad met een liner nooit helemaal leeg laten lopen.
    - Geen water onttrekken als er een laag ijs op ligt. Leegpompen bij voorkeur in het voorjaar, voordat het bad weer gevuld gaat worden. Let dan wel op dat de wanden stevig genoeg zijn om de gronddruk zelfstandig te keren.


    Meer lezen



  • SealEco neemt belang in snelgroeiend Gauris
  • SealEco neemt belang in snelgroeiend Gauris

    5 februari 2021

    Sinds de start in 2018 heeft Gauris zich watervlug ontwikkeld tot een belangrijke speler als verwerker van folie voor wateropslag (liners). Daarnaast heeft het met TuinenVijverDirect.nl een toonaangevende webshop voor vijvers, zwembaden, paardenbakken (eb- en vloedbodems) én zwemvijvers.

    SealEco en Gauris versterken elkaar door de overname. Zo krijgt Gauris toegang tot de kennis en ervaring op het gebied van EPDM dakfolie, maar bovenal tot de producten en concepten van SealEco van onder andere zwemvijvers.
    SealEco versterkt hiermee haar aanwezigheid op de markt voor verwerking van PVC-, FPP-en LDPE-folie. Met de toegevoegde kennis over (zwem)vijversystemen kan Gaurishaar portfolio uitbreiden tot de (zwem)vijverspecialist van Nederland.
    “Met haar unieke webshop is Gauris erin geslaagd om online een complex product als zwemvijvers te vermarkten met de calculators vóór daken, zwembaden, vijvers en zwemvijvers. Hiermee heeft het een mooie propositie gecreëerd waar we zeer gecharmeerd van zijn. Deze acquisitie van 51% van de aandelen is een unieke kans voor verdere groei van de bestaande business maar geeft ons ook een goede positie voor expansie in dit segment,” aldus Thomas Zipfel, CEO van SealEco.


    Meer lezen






  • Wat is de beste vijverfolie: PVC of EPDM?
  • Wat is de beste vijverfolie: PVC of EPDM?

    2 februari 2021

    Wanneer je een vijver of zwemvijver wilt aanleggen wil je natuurlijk niet dat het water direct weer wegloopt in de ondergrond. Vijverfolie is een veelgebruikt materiaal om dat te voorkomen. Zo hou je de controle over de kwantiteit en kwaliteit van water. Er zijn veel mogelijkheden op dit gebied, zo kunt u variëren in de dikte, kwaliteit, prijs en tegenwoordig ook in kleur. Het liefst geniet u natuurlijk jarenlang van uw vijver en daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken over welke vijverfolie u gaat kiezen. Wanneer je een vijver of zwemvijver wilt aanleggen wil je natuurlijk niet dat het water direct weer wegloopt in de ondergrond. Vijverfolie is een veelgebruikt materiaal om dat te voorkomen. Zo hou je de controle over de kwantiteit en kwaliteit van water. Er zijn veel mogelijkheden op dit gebied, zo kunt u variëren in de dikte, kwaliteit, prijs en tegenwoordig ook in kleur. Het liefst geniet u natuurlijk jarenlang van uw vijver en daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken over welke vijverfolie u gaat kiezen. Hieronder wordt het verschil tussen PVC en EPDM vijverfolie verder toegelicht. Poly Vinyl Chloride, PVC of plastic in de volksmond wordt vaak gebruikt voor de aanleg van vijvers en zwemvijvers.



    Meer lezen



  • Veel vraag naar zwembaden
  • Veel vraag naar zwembaden

    29 januari 2021

    Afgelopen jaar was er bijzonder veel vraag naar kant-en-klare opzet zwembaden. Dit zal de vraag nog groter zijn, zo is de verwachting. Door de COVID-19 pandemie zullen veel Nederlanders niet op vakantie gaan en voor vertier en vermaak in eigen tuin kiezen. We proberen hier als Tuin en Vijver Direct op in te spelen.

    Enkele zwembaden die nu op onze webshop verkocht worden zijn direct leverbaar. 

    Redenen voor de tekorten zijn:

    Veel opzet zwembaden worden in China geproduceerd maar door een tekort aan containers kunnen zwembaden minder vlot getransporteerd worden naar Rotterdam

    - Door COVID-19 is de productie bij de belangrijkste producenten van opzet zwembaden lager dan normaal

    - Enorme toename van de vraag naar zwembaden



    Meer lezen



  • Van paardenmeisje tot rijbodem specialist
  • Van paardenmeisje tot rijbodem specialist

    26 januari 2021

    Annemieke Aal, eigenaar van Gauris BV, was al jong in de paardenbak te vinden en is nu dagelijks actief om haar klanten te bedienen die zo’n innovatieve rijbodem willen. Op de foto zien we Annemieke op een pony.

     
    Veel rijbodems worden steeds vaker met een eb- en vloedsystemen aangelegd. Zo wordt een stabiel en veilig bodemsysteem gecreëerd voor paard en ruiter. 
     
    Hoe werkt een eb- en vloed bodem?

    Bij een eb- en vloed bodem wordt eerst de grond geëgaliseerd en voorzien van een waterdichte folielaag. Hierop komen drainagebuizen te liggen; deze worden bedekt met een laag vochtdoorlatend zand en een toplaag. Naast de bak wordt een niveau regelput ingegraven, die wordt aangesloten op het waterleidingsysteem.



    Meer lezen



  Bel ons voor advies: +31 (0)572 371 027