• Gauris rijbodem aanleggen: stappenplan en tips
 • Gauris rijbodem aanleggen: stappenplan en tips

  25 januari 2022

  Een rijbodem aanleggen is een klus waar u zich goed op wilt voorbereiden. In deze blog leggen we uit hoe het aanleggen van een rijbodem werkt, wat de valkuilen zijn en welke dingen u niet mag vergeten. We bespreken onder andere waaruit een traditionele rijbodem bestaat en wat precies het verschil is met een eb- en vloedbodem. Beide soorten bodems bieden verschillende voor- en nadelen. Na het lezen van de blog kunt u een goede keuze maken welke rijbodem bij u past. Lees verder om alles te lezen over de mogelijkheden.

  Wat maakt een goede rijbodem

  Een rijbodem is een buiten- of binnen bodem afgestemd op de behoeften van de paard en ruiter. De beste rijbodems bieden stabiliteit en veerkracht om de juiste presentaties uit te kunnen voeren. Een goede rijbodem voor paarden bouwen vergt ervaring en expertise. Een verkeerde aanleg kan zorgen voor zwaar zand, waardoor oefeningen lastig zijn voor het paard en te traag worden uitgevoerd.

  Een goede rijbodem voldoet aan de volgende eisen:

  • Minimale belasting van paardenbenen
  • Verkleint de kans op blessures
  • Verhoogt de stabiliteit en grip voor het paard
  • Zorgt voor weinig opwaaiend stof
  • Biedt een stabiele ondergrond in ieder seizoen
  • Vereist minimaal onderhoud  Meer lezen • Plantenfilter voor een heldere zwemvijver
 • Plantenfilter voor een heldere zwemvijver

  7 januari 2022

  De ideale opbouw van een plantenfilter* (helofytenfilter) in een zwemvijver bestaat uit drie lagen:

  - Bovenste laag (20%) bestaat uit Biokorrel (maximaal 10 cm) of Clinopti Plus

  - Middelste laag (30%) bestaat uit fijn Lava (8-16 mm)

  - De onderste laag (50%) bestaat uit grover Lava (16-32 mm)

   

  Op deze lagen kunnen vervolgens de waterplanten geplaatst worden. In de ruimte waar het plantenfilter komt plaats u een drainconnector op een stenenfundering van circa 10 cm. In een drainage buis met Ø 80 met daarin de beluchtingslang en beluichtingsteen. Deze buis moet als een een U vorm in de lava gelegd worden zodat lucht goed verdeeld in het plantenfilter omhoog kan borrelen. 

  *) zie illustratie  Meer lezen • Handige wintertips voor zwembad en (zwem)vijver
 • Handige wintertips voor zwembad en (zwem)vijver

  21 december 2021

  Nu de winter vandaag officieel begonnen is en het ook nog eens serieus vriest hebben wij voor u een aantal handige wintertips, we beginnen met tips voor het zwembad:

  1) Tap buitenkranen vorstvrij af
  2) Draai de afsluitkraan dicht en laat de leiding leeglopen via de buiten- en aftapkraan
  3) Draai vervolgens de aftapkraan dicht en laat de kraan open staan
  4) Het waterniveau laten zakken tot net onder de inspuitgaten zodat de PVC- leidingen niet kapotgaan door bevriezing. Een zwembad met een zwembadliner nooit helemaal leeg laten lopen
  5) Geen water onttrekken als er een laag ijs op ligt
  6) Leegpompen bij voorkeur in het voorjaar, voordat het bad weer gevuld gaat worden. Let dan wel op dat de wanden stevig genoeg zijn om de gronddruk zelfstandig te keren
  7) Zet alle pompen vorstvrij weg en bewaar deze in een droge ruimte, zoals de garage. Vergeet niet de pomp te ontdoen van water in het pomphuis. Wanneer hier water achterblijft kan de pomp alsnog stuk gaan
  8) Houd de leidingen vorstvrij. Gebruik eventueel een verwarmingslint of leidingisolatie

  Voor vijvers en zwemvijvers het advies om een luchtpomp te gebruiken. Dit heeft een aantal bijkomende voordelen ook als het vriest.

     Meer lezen • Vlog over PVC vijverfolie
 • Vlog over PVC vijverfolie

  17 december 2021

  In deze vlog vertellen we alles over vijverfolie.

   

  Wat zijn de verschillen tussen de soorten vijverfolies?

  Hoe wordt het gelast?

  Welke kleuren vijverfolie zijn er?

  Het wordt allemaal kort en duidelijk behandeld.   Meer lezen • Welke pomp voor welke toepassing?
 • Welke pomp voor welke toepassing?

  16 november 2021

  Hulp bij keuze van de juiste pomp

  In het assortiment van www.tuinenvijverdirect.nl hebben we ruim 50 kwaliteitspompen van topmerken voor verschillende toepassingen en volumes. Veel zaken zijn van invloed op de keuze van de juiste pomp. Niet alleen het aantal kubieke meters is hierop van invloed maar ook het soort waterpartij, water- vallen of beekloop en nat- of droogopstelling spelen hierbij een belangrijke rol. In sommige gevallen worden twee of meer pompen geadviseerd. De inhoud van de (zwem)vijver of zwembad is in de meeste gevallen gebaseerd op de pompcapaciteit bij normale omstan- digheden. Wij raden aan dit als een soort grens te zien. In het geval van energiezuinige pompen adviseren we hier ongeveer 25% vanaf te halen om de prestaties van de energiezuinige techniek maximaal te benutten. Heb je een hogere weerstand (in verband met bijvoorbeeld vuil water, plaatsing van de pomp ten opzichte van het zwemwater, waterval of beekloop)? Ga dan sowieso onder de aangegeven grens zitten, ongeacht het type pomp. Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we ter indicatie een tabel gemaakt.Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we ter indicatie een tabel gemaakt.

  Klik hiervoor op "Meer lezen". We denken dat dit helpt en mocht u er toch niet uit komen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.  Meer lezen • Vijverfolie maatwerk: PVC of EPDM?
 • Vijverfolie maatwerk: PVC of EPDM?

  1 november 2021

  In Nederland hebben we twee populaire soorten vijverfolies, namelijk PVC en EPDM. Over het algemeen is PVC goedkoper en EPDM wat duurder. De levensduur van PVC is 10 tot 20 jaar, bij EPDM is dit 30 tot 50 jaar. Welke folie het beste bij u past, hangt dus van uw wensen af. Hieronder leggen we graag uit wat de voor- en nadelen van deze soorten vijverfolies zijn.

  Wat is PVC vijverfolie?
  PVC staat voor PolyVinylChloride. Dit staat voor het materiaal waarmee de vijverfolie is gemaakt. PVC is wat minder flexibel, waardoor het wat soepeler moet worden gemaakt. Dit wordt gedaan door middel van weekmakers. Het nadeel is dat weekmakers na een aantal jaren verdwijnen. Een grote meespelende factor hierin is uv-straling. Uv-straling zorgt ervoor dat PVC kwetsbaar wordt en uitdroogt. Hierdoor kan verharding ontstaan. Hoe beter de kwaliteit van PVC folie, hoe langer het mee gaat.

  Het voordeel is dat PVC folie in de vijver voor een groot deel is bedekt met water. Ook is de folie bedekt bij de randafwerking, op een manier dat maar een heel klein deel van de PVC vijverfolie ‘last’ heeft van uv-straling.  Meer lezen • Tips voor de aanleg van een rijbodem
 • Tips voor de aanleg van een rijbodem

  12 oktober 2021

  Hoe werkt een eb- en vloed bodem?

  Bij een eb- en vloed bodem wordt eerst de grond geëgaliseerd en voorzien van een waterdichte folielaag. Hierop komen drainagebuizen te liggen; deze worden bedekt met een laag vocht doorlatend zand en een toplaag. Naast de bak wordt een niveau regelput ingegraven, die wordt aangesloten op het waterleidingsysteem.  Meer lezen • Het testen van (zwem)water
 • Het testen van (zwem)water

  11 oktober 2021

  Om te kunnen analyseren of het water van uw zwemvijver, zwembad of vijver oke is hebben we een eenmalig of 3 malig testpakket ontwikkeld waarmee het (zwem)water getest kan worden. U kunt zo een watermonster nemen en ontvangt van ons binnen 5 werkdagen een analyserapport en advies.

  Test regelmatig het water van uw vijver, zwemvijver of zwembad. Stuur het naar Gauris en ontvang een analyse en advies. Bekijk in het onderstaande filmpje hoe het water getest wordt:   Meer lezen • Afdekzeil op maat voor zwembaden en zwemvijvers
 • Afdekzeil op maat voor zwembaden en zwemvijvers

  11 oktober 2021

  Waterbeheer is een groeiende zorg. Verdamping is namelijk de voornaamste oorzaak van water en energieverlies en zorgt ervoor dat zwembaden en zwemvijvers (bijvoorbeeld de biopool) langdurig extra verwarmd moet worden om op een aangename temperatuur te komen en te blijven. 

  Met een Gauris Peanut Cover kunt u een slimme drijvende afdekking van uw zwembad en zwemvijver creëren. Gauris Peanut Cover is een afdekmateriaal voor wateropslag dat is ontworpen om het water te beschermen en te behouden. En een innovatieve methode voor het opvangen van regen. Onze afdekzeilen zijn gemaakt van een duurzaam polymeer en met het unieke GeoBubble ™ materiaalontwerp, is Peanut Cover een zwevende, zelfdragende hoes. De afdekzeilen kunnen ook in de winter blijven liggen, kunnen tegen strenge vorst en zorgen er ook nogeens voor dat er geen blaadjes in het water komen en algengroei wordt voorkomen.  Meer lezen • Hydrolyse. Waterbehandeling zonder chloor
 • Hydrolyse. Waterbehandeling zonder chloor

  31 augustus 2021

  Heeft u een zwemvijver of zwembad in uw tuin, of beheert u een publiekelijk zwembad? Dan herkent u de irritatie vast wel: regelmatig het zwemwater moeten desinfecteren. De kans is groot dat u dit doet (of laat doen) door middel van chemicaliën, zoals chloor en pH-producten. Dat kan vanaf nu verleden tijd zijn door het Oxymatic® Smart-systeem.

  Dit systeem ontsmet uw zwemwater en vermindert chemicaliën automatisch. Dit gebeurt aan de hand van hydrolyse. We leggen u graag meer uit over hydrolyse en het Oxymatic® Smart-systeem.

  Wat is hydrolyse?

  Als u op internet zoekt naar de definitie van hydrolyse, wordt u door de lastige termen misschien niet veel wijzer. Maar eigenlijk is het best simpel. Hydrolyse betekent van oorsprong ‘het splitsen van water’. Daarmee bedoelen we niet dat één zwembad opeens twee zwembaden worden. Simpel uitgelegd spreekt men van hydrolyse als een stof gesplitst wordt in één of meer andere stoffen als het in aanraking komt met water. Zo wordt zeep omgezet in vetzuur en loog als het in reactie komt met water. Maar hydrolyse wordt ook gebruikt als nieuwe methode om zwemwater te desinfecteren. Hoe dat werkt, leggen we u graag nader uit.

  Hoe werkt hydrolyse in zwemwater?

  We noemden al eerder dat een stof wordt gesplitst in meerdere stoffen onder opname van water. Waterhydrolyse werkt in principe hetzelfde, maar hierbij wordt de molecule water (H2O) afgesplitst. Dit werkt als volgt. De splitsing wordt veroorzaakt door een elektrische stroom die erdoorheen gaat. Het water wordt opgesplitst in OH, H en O. Dit zijn de natuurlijke elementen van water. OH staat voor hydroxylse en is een van de krachtigere ontsmetters. De ontstane elementen werken dus als oxideermiddel en als desinfectiemiddel. Dit zorgt ervoor dat het water vrijgemaakt kan worden van vuilrestjes, bacteriën en virussen.

  Voordelen van hydrolyse:

  - Door gebruik te maken van hydrolyse, ervaart u geen chemische geuren mee
  - Hydrolyse is gezonder, omdat u geen chemicaliën meer hoeft toe te voegen aan het water
  - Hydrolyse zorgt voor natuurlijk en zuiver water
  - Irritaties en allergische reacties zijn door de hydrolyse verleden tijd
  - Het water voelt door hydrolyse zachter aan  Meer lezen • Aponogeton distachyos: Kaapse waterlelie
 • Aponogeton distachyos: Kaapse waterlelie

  13 augustus 2021

  De Kaapse waterlelie is toepasbaar van het kleinste watertje tot de grootste vijver, waar zij in grote groepen groeiend de wandelaar zal aantrekken met een zwoele geur. Feest, ook in de koude jaargetijden! De Kaapse waterlelie is helemaal geen waterlelie en heeft er in systematisch opzicht niets mee te maken. Het is een uit het zuiden van Afrika afkomstige kortedagplant die in de winter bloeit en heerlijk naar vanille ruikt. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied is de Kaapprovincie van Zuid-Afrika.

  De planten leven er in helder, ondiep, stilstaand en langzaam stromend water. Naast de gebruikelijke namen Kaapse waterlelie en wateraar gebruikt men in het Nederlandse taalgebied somsook wel waterkaars. Een ander naam is wateruitje. Kaaps vijverkruid of Kaaps vijverblad wordt ook gebruikt. De variëteit A. distachyon var. grandiflorus heeft grotere bloemen met bloemdekschubben tot 1,5 cm lang \ en de variëteit  A. distachyon var. rosea heeft rozige bloemen. Deze cultuurvormen worden echter weinig aangeboden zodat men zich meestal zal moeten beperken tot de soort.

  Geurende bloemen

  In tegenstelling tot de echte waterlelie bloeit de Kaapse waterlelie ook in stromend water. De bloem geurt heerlijk zoet naar vanille en amandelen. Het parfum kan zo sterk zijn dat de hele vijveromgeving ernaar ruikt. Na de bloei verdwijnen soms alle bladeren. De plant sterft af tot de knolachtige wortelstok en neemt een rustperiode van een aantal weken. Daarna loopt de plant weer uit om opnieuw in bloei te komen. In onze streken bloeit wateraar meestal in voorjaar (februari - maart) en najaar (oktober - november). Tussen de twee bloeiperiodes gaat hij dus in rust, zodat men in de zomer meestal niets van deze plant ziet want de bladeren sterven volledig af. Maar ... bloei is eigenlijk in alle jaargetijden mogelijk.  Meer lezen • Dytiscus marginalis: gewone geelrand
 • Dytiscus marginalis: gewone geelrand

  27 juli 2021

  De gewone geelrand is verreweg de meest algemene van de geelgerande watertorren. Hij wordt ook aangetroffen in tuinvijvers. Het is echt geen lieverdje, maar toch mogen we niet te streng zijn. Bovendien lijkt hij op andere inheemse soorten waterkevers met gele rand die zeer zeldzaam zijn of uiterst zeldzaam.

  De waterroofkevers behoren tot de beste zwemmers onder de ongewervelde zoetwaterdieren. De achterpoten zijn voortreffelijke zwempoten. De leden ervan zijn breed en afgeplat en voorzien van dicht opeen staande zwemborstels zodat ze veel water kunnen verzetten. De poten worden bij het zwemmen steeds gelijktijdig achterwaarts geslagen. Geelgerande waterkevers onderscheiden zich van gewone waterkevers door een duidelijke gele rand rond het schild. De buikzijde is geel of bijna geel.

  Lucht

  Bij het lucht halen hangen de waterroofkevers met hun achterpoten en het uitende van het achterlijf aan de waterspiegel. Hierbij worden de achterpoten in voorwaartse richting naar boven gestoken en breken de klauwen de oppervlaktehuid van de waterspiegel. Vervolgens buigen de kevers hun laatste achterlijfsegmenten ietwat naar beneden. Er ontstaat zo een spleet tussen deze segmenten en de dekschildranden. Hierlangs kan verse lucht binnenstromen.  Meer lezen • Het zit hem in de vorm van de vijver
 • Het zit hem in de vorm van de vijver

  4 juli 2021

  Vijvers kunnen zowat overal, in grote tuinen maar ook in kleine, zelfs op een terras. Heb je weinig plaats, denk dan extra goed na over de vorm van de waterplas.

  Ronde vijvers

  Ronde vijvers worden van oudsher toegepast in klassieke tuinen. Vaak liggen ronde vijvers centraal, op kruispunten van wegen. Maar dat hoeft niet want eigenlijk kunnen zij op ieder mogelijke plaats worden aangebracht. Een cirkelvorm trekt zich immers niets van zijn omgeving aan. Een ronde vorm is besloten en geeft helemaal geen richting aan. Toch is het ook hier mogelijk een diepteverlengend effect te bekomen. Plaats links en rechts hoge planten en laat het midden vrij. Omgekeerd wanneer je een verkortend effect wil, plaats dan de hoge planten vooraan en achteraan. Om bewust spanning te creëren kan er met asymmetrische plantengroepen worden gewerkt. Een leuk effect kan bekomen worden met planten met een ronde vorm: de ronde bladeren van waterlelies en de vormen van krabbescheer vormen dan cirkels binnen de vijvercirkel. Ronde vijvers zijn ietwat moeilijker in aanleg omdat de meestevijvermaterialen (folie, vlies, stenen,…) aangeboden worden als rechthoeken. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Je kunt een perfect gemaakte 3-D folie bestellen in ronde vorm.

  Vierkante vijvers

  Vierkante vijvers staan symbool voor rust, eenvoud, traditie en vrede. Dat hebben ze gemeen met de eveneens in zichzelf besloten ronde vorm. Zo een rustig middelpunt kan soms gewenst zijn in een kleine omsloten hof. Heb geen vrees voor een vierkante vijver en een symmetrische aanpak. Het geheel kan nog altijd worden verlevendigd met speels groeiende vijverplanten. Vierkante vijvers kunnen gebruikt worden als centraal element (de meest klassieke opstelling) maar ook als blikvanger nabij een terras. Zij voldoen ook heel goed als eindpunt voor bijvoorbeeld een pad. Het grote nadeel van de vierkante vijver is dat men hem van dichtbij moet bekijken omdat van op afstand alles verkort wordt. Van ver ziet een vierkante vijver er immers niet vierkant uit maar rechthoekig. Als je dat weet maak je er geen probleem van. Met ronde groeivormen, zoals waterleliebladeren, kan je voor tegenwicht zorgen. Ze contrasteren prachtig met de rechte vijverranden.  Meer lezen • De juiste plaats voor je zwemvijver
 • De juiste plaats voor je zwemvijver

  2 juli 2021

  Er zijn verschillende factoren die de plaats van de waterpartij zullen bepalen. Waarschijnlijk wil je een goed uitzicht hebben over de vijver. De vijver kunnen bewonderen vanuit woonkamer of keuken is een echte luxe.

  Er gemakkelijk bij kunnen is ook belangrijk. Je kan er bij gaan zitten of liggen… Zon en schaduw hebben elk hun effect op de waterpartij. In de zon schitteren de stralen op het wateroppervlak. In de schaduw zal het water voor licht zorgen door reflectie. Vijverplanten hebben behoorlijk wat licht nodig, zeker waterlelies. Een plaats beschut tegen de wind is beter voor het plantenleven, zeker voor gewassen uit warmere klimaten. Een beschutte plaats in de zon is dus de beste plaats voor een plantenvijver.  Meer lezen • Gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum )
 • Gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum )

  30 juni 2021

  Het gedoornd hoornblad is een zuurstofplant die bij de meeste specialisten terecht aan te top staat van de meest aanbevelenswaardige vijverplanten. De groeikracht is legendarisch. De plant groeit op sommige momenten 10 cm per dag.

  Het gedoornd hoornblad is een ondergedoken wortelloze zuurstofplant die 2, zelfs 3 meter lang kan worden, maar meestal korter blijft omdat de stengels licht breken. De bladpunten zijn dik, stug en met fijne stekeltjes bezet. Jonge visjes vinden een veilige bescherming tussen deze stekels. Het hoornblad kent een wereldwijde verspreiding, ook in brak water. Het gedoornd hoornblad houdt minder van ondiepe vijvers en verkiest waterpartijen met een diepte van 80 cm of meer. De plant bloeit zelden. Tegen de winter vormen zich dicht opeengepakte bladgroepen, de winterknoppen, die naar de bodem zinken.

     Meer lezen • Ecovriendelijke keuze voor het besparen van water
 • Ecovriendelijke keuze voor het besparen van water

  16 juni 2021

  HeatCover® levert duurzame oplossingen voor alle zwembaden en zwemvijvers in de wereld, waarmee water, energie en kosten worden bespaard.  Zo kunnen we samen een bijdrage leveren aan de afgesproken klimaat doelstellingen.

  HeatCover® voordelen:

  - Vermindert waterverdamping met 50%

  - Bespaart daarmee water, energie en kosten

  - Eco vriendelijk, 100% biologisch afbreekbaar

  - Toe te passen in alle type zwembaden en zwemvijvers en gemakkelijk in gebruik

  - Veilig voor zwemmers

   

  HeatCover® levert duurzame oplossingen voor alle zwembaden en zwemvijvers in de wereld, waarmee water, energie en kosten worden bespaard.  Zo kunnen we samen een bijdrage leveren aan de afgesproken klimaat doelstellingen.

  De HeatCover producten zijn verkrijgbaar in onze webshop

     Meer lezen • Chinese lake gudgeon
 • Chinese lake gudgeon

  1 juni 2021

  De Sarcocheilichthys sinensis is een mooie en grappige vis die zeker meer aandacht verdient dan dat tot nu toe het geval is.

  Hij komt uit China maar kan gemakkelijk samen gehouden worden met onze inheemse vissen. Wat betreft uitzicht lijkt deze vis wat op een Labeo (een aquariumvis). Hij heeft een langwerpig lichaam en een afgeplatte buik omdat hij vooral op de bodem verblijft. Dwars over het lichaam lopen vier brede donkere banden waarvan de randen vaag zijn. De geelachtig vinnen zijn zwaar getekend met bruin of zwart. Zo nu en dan wordt hij te koop aangeboden in gespecialiseerde vijverzaken.

  Een lichaam met dwarsbanden

  Sarcocheilichthys sinensis is vuilgeel van kleur met vijf verticale bruine dwarsbanden. Een van deze banden is fijn en gaat door het oog. Ook de vinnen zijn vuilgeel en hebben bruine vlekken. Het zijn gezellige dieren die graag in groep leven. Het mannetje ontwikkelt een witte paaiuitslag op de kop in de paartijd. De vrouwtjes hebben lange legbuizen. Deze vis legt in de natuur driemaal per jaar eieren, in de periode tussen eind mei en juli. Na vier dagen kippen deze en de larven meten 7,5 mm. Deze vissen lijden vanaf hun geboorte een pelagisch leven. Dit is een duur woord om aan te geven dat ze “zwevend” leven. Echt zwemmen doen ze niet maar ze bewegen zich eerder springend voort. Een groot deel van de tijd vertoeven ze op de bodem, rustend op hun grote borstvinnen. Ze zoeken de bodem af naar ongewervelden, vooral larven van insecten en kleine kreeftachtigen. Deze vissen begeven zich in de natuur in de zomer stroomopwaarts en zoeken er keienbodems op. In de winter dalen ze af en houden zich voornamelijk op in stromen.  Meer lezen • Zwemvijver Concepten brochure
 • Zwemvijver Concepten brochure

  28 mei 2021

  Voordat u begint met het aanleggen van een zwemvijver, is het belangrijk om uzelf af te vragen wat voor soort zwemvijver u wilt.

  Natuurlijke zwemvijvers, bio-zwembaden, hybride baden, met of zonder flora en fauna… Het aanleggen van een zwemvijver kost tijd en geld - en al helemaal als u opnieuw moet beginnen of ingrijpende herstelwerkzaamheden moet uitvoeren. Daarom geeft de brochure Gauris Zwemvijver Concepten van Tuin en Vijver Direct (zie hieronder) duidelijkheid over 6 soorten zwemvijvers: van de 100% natuurlijke zwemvijvers tot een biopool.

  Wat kost een zwemvijver?
  De kosten voor het aanleggen van een zwemvijver hangen voor een groot deel van de gewenste afmetingen af, en of u de zwemvijver zelf kunt aanleggen of dit laat doen. In onze brochure Gauris Zwemvijver Concepten vindt u ook een prijsindicatie van de zwemvijvers.   Meer lezen • Maak kennis met de Zwanebloem
 • Maak kennis met de Zwanebloem

  19 mei 2021

  Ze lijkt sprookjesachtig, onze zwanebloem.

  De grote bloemen bewuiven ons elegant bij het minste briesje en nodigen ons uit om deze plant eens nauwkeurig te bestuderen. De zwane­bloem bloeit in juni, juli en augustus soms zelfs tot in september. De tot honderd vijftig centime­ter hoge bloeiwijze is schermachtig met twintig tot dertig, ja soms wel tot vijftig bloemen. De moeilijk te omschrijven bruinvioletroze bloem­kleur komt weinig voor in het plantenrijk. en  is zeker één van de mooiste en sierlijkste in­heemse waterplanten. Het is een bladverlie­zende vaste oeverplant, die wettelijk beschermd is maar courant verkrijgbaar is in de vijverhandel.
   
  Verspreidingsgebied
  Zwanebloemen komen van nature voor in de gematigde streken van Europa en Azië en in Noord-Afrika. Ondanks het groot verspreidingsgebied komt de zwane­bloem bijna nergens massaal voor. Haar leef­milieu is stilstaand of stromend water met een blijvend waterpeil. Zowel in moe­rassen als greppels en langs oevers voelt ze zich thuis, zeker wanneer de grond klei bevat. Het natuurlijke milieu is zuur of lichtzuur. Men zal de zwanebloem vooral vinden daar waar de waterdiepte tussen de tien en de vijftig centi­meter bedraagt.

     Meer lezen • Maatwerk afdekzeil zwemvijvers en zwembaden
 • Maatwerk afdekzeil zwemvijvers en zwembaden

  18 mei 2021

  Waterbeheer is een groeiende zorg voor ons. Met een Peanut Cover kunt u een handige drijvende afdekking van uw zwembad / zwemvijver creëren.

   

  Peanut Cover is een afdekmateriaal voor wateropslagdat is ontworpen om het water in uw zwembad en zwemvijver te beschermen en te behouden, en een innovatieve methode voor het opvangen van regen. Gemaakt van duurzaam polymeer en met het unieke GeoBubble materiaalontwerp, is Peanut Cover een zwevende, zelfdragende hoes. Een afdekzeil gemaakt van GeoBubble kan de hele winter in de zwemvijver of zwembad blijven liggen omdat het zelfs tegen strenge vorst kan. Daarnaast zorgt het er voor dat algengroei wordt beperkt en dat er geen blad in het zwemwater komt. 

   

  De wetenschap achter GeoBubble ™ -technologie

  Zwembad- zwemvijverafdekkingen worden doorgaans blootgesteld aan hoge niveaus van ultraviolette (UV) straling en bij zwembaden vaak ook nog door chemische aantasting (chloor). GeoBubble ™ is een materiaal dat speciaal voor deze omgeving is ontworpen, waardoor de hoes beter bestand is tegen deze aanvallen en een langere levensduur mogelijk maakt. Om de wetenschap van GeoBubble ™ te begrijpen, helpt het om te kijken naar het traditionele bubbelmateriaal dat wordt gebruikt voor zwembadafdekkingen. Oorspronkelijk is hun ontwerp ontwikkeld en aangepast vanuit de verpakkingsindustrie, een hoogvolume, laagwaardig bubbelverpakkingsmateriaal met een korte levensduur. Hierdoor hebben traditionele bellen verschillende inherente zwakke punten in hun ontwerp, waaronder dunne punten en gebieden met hoge restspanningen. Dunne punten in een bolvormig ontwerp creëren zwakke punten die snel worden afgebroken door UV-straling en chemische aantasting. Het degradatieproces wordt versneld in gebieden met hoge spanning, omdat deze gebieden constant onder spanning staan. Dit resulteert in het afbreken van het bubbelmateriaal en zal uiteindelijk leiden tot voortijdig falen van de zwembadafdekking. Dit komt door de inherente zwakte in het belontwerp dat wordt veroorzaakt door spanning die tijdens de fabricage in het materiaal wordt opgewekt.

     Meer lezen • Hulp bij het bestellen van folie op maat
 • Hulp bij het bestellen van folie op maat

  11 mei 2021

  Onze folie calculators zijn een handige en gebruiksvriendelijke tool voor het berekenen, bestellen én produceren van de gewenste folie op maat. Of het nu gaat om folie voor een:

   
  zwembad
  zwemvijver,
  rijbodem*,
  dak
  vijver of
  afdekzeil
   
  In een paar stappen kunt u bij Tuin en Vijver Direct uw maatwerk bepalen en bestellen.
   
  Eerste stap
  In stap 1 kiest u welke vorm folie gewenst is. 2D (lengte x breedte) of 3D (lengte x breedte x diepte). Bij 2D kiest u na het invoeren van de afmetingen welke soort folie u wilt. PVC of EPDM en welke dikte. Als u kiest voor PVC dan kunt u vervolgens naast zwart ook nog eens kiezen uit verschillende kleuren. Voor het aanleggen van een een rijbodem kunt een specifieke offerte aanvragen en dat geldt ook voor een afdekzeil voor uw zwemvijver of zwembad.

     Meer lezen • Alburnoides bipunctatus: gestippelde alver
 • Alburnoides bipunctatus: gestippelde alver

  8 mei 2021

  De gestippelde alver blijft klein en is afkomstig uit Europese bergstroompjes. Het visje is erg geschikt voor de wat kleiner siervijver, zeker als die voorzien is van een beekloopje met waterval.

  Gestippelde alvers zijn wat lichaamsbouw betreft wat hoger dan alvers (Alburnus alburnus). Ze vallen op door hun zwarte, gebogen zijlijn. De bek is eindstandig. Gestippelde alver haalt een lengte van 10 à 12 cm, maximaal 16 cm. Het geslachtsonderscheid is onduidelijk. De vrouwtjes zijn wat zwaarder gebouwd dan de mannetjes.
   
  Gestippelde alvers komen voor in stromen en rivieren, soms in meren, in een deel van Europa, beginnende in westelijk Frankrijk tot voorbij de Kaspische zee. Zij hebben een voorkeur voor snelstromend water en leven vooral in de berggebieden van Midden en Oost-Europa. Ze zijn in de natuur vrij zeldzaam en in een aantal gebieden met uitsterven bedreigd. Het voedsel van gestippelde alvers bestaat uit ongewervelden, voornamelijk insecten, zowel de larven als hun imago’s. Ze happen levende en dode insecten van het wateroppervlak maar nemen ook voedsel van de bodem.
   
  In de vijver
  Deze diamanten kleinoden afkomstig uit Europese bergstroompjes hebben weinig commerciële betekenis. Vroeger werden ze al eens als aasvis gebruikt. Soms werden ze in aquaria gehouden. Het zijn namelijk diertjes met een mooie lijntekening die hen een leuke aanwinst maakt voor het koudwater aquarium en de vijver. Ze eisen zuiver, helder en zuurstofrijk water en dienen zorgvuldig overgewend te worden. Voortplanting is in het aquarium zo goed als uitgesloten, in de vijver gaat het veel makkelijker. De voortplanting gebeurt in mei-juli in stromend water boven grind en steentjes. Gedurende deze tijd tonen beide geslachten een donkere band, die over de zijlijn ligt. Deze loopt van het kieuwdeksel tot aan het begin van de staartvin. 

     Meer lezen • Waterplant: Acorus Calamus, Kalmoes
 • Waterplant: Acorus Calamus, Kalmoes

  4 mei 2021

  Uit de wortelstok van de kalmoes spruiten stramme zwaardvormige bladeren, die 1 tot zelfs 1,8 m lang kunnen worden en meestal aan één zijde gegolfd zijn. Hierdoor zijn de bladeren gemakkelijk van die van alle andere gelijkaardige planten te onderscheiden.

  De Romeinen noemden de wortelen 'venusplant’ en gebruikten deze als afrodisiacum. De kalmoes doet met zijn stijve, opgaande bladeren op het eerste zicht denken aan de gele lis, maar heeft er niets mee te maken. De waterplant heeft een forse, in de modder kruipende, afgeplatte, vlezige wortelstok (3 cm in doorsnede). De geur bij kneuzing ervan is krachtig en aangenaam aromatisch, lijkend op kaneel en mandarijntjes.
   
  De rechtoprijzende, afgeplatte, op de bladeren gelijkende stengel is aan één zijde scherp gekant en aan de andere zijde voorzien van een groef. Hij draagt in de zomer een iets gebogen, recht naar voren wijzende, 4 à 10 cm lange bloeikolf met kleine enkelvoudige groenachtige bloemen en met een bladvormige bloemschede. Omdat de kleur van bloem groen is, valt de bloeiwijze niet op. Azië en Noord-Amerika zijn de oorspronkelijke leefgebieden van kalmoes maar de plant is momenteel ook verspreid in Europa en geeft een voorkeur aan voedselrijk water.
   
  Er bestaat ook een cultuurvorm, namelijk Acorus calamus 'Variegatus': bonte kalmoes. Dit is de gestreepte vorm die niet groter wordt dan 1 m. De kleuring van de bladeren kan verschillend zijn: groen met gele randen, groen met een gele middenstreep of meerdere smalle gele strepen, In het voorjaar hebben de bladeren een roze gloed. Bloemen dragen deze cultuurplanten zelden.


  Meer lezen • Zes soorten zwemvijvers
 • Zes soorten zwemvijvers

  28 april 2021

  De beste manier om een zwemvijver aan te leggen, is om eerst een ontwerp van de vijver te maken. Een belangrijk onderdeel daarbij is om goed naar het licht en de schaduw in uw tuin te kijken.

   

  Waterplanten, die u ook in uw zwemvijver kunt planten, hebben minimaal vier uur zonlicht per dag nodig, maar ook voor het opwarmen van het zwemwater is de energie van zonlicht een prettige warmtebron. In de brochure "zwemvijver concepten" presenteren we zes soorten zwemvijvers. Waaronder dé biopool. Wij werken alleen met de beste zwemvijverfolies van de meest gerenommeerde merken.  Op het materiaal en lassen geven wij garantie. Voor de verschillende soorten zwemvijvers adviseren wij de meest geschikte folie.   Meer lezen • Supertrio
 • Supertrio

  19 april 2021

  Voor aanleg en onderhoud van vijvers, zwemvijvers en zwembaden hebben wij een supertrio van mooie producten ontwikkeld. Een reparatieset, een tape voor bevestiging van beschermdoek en folie plus en kit/lijm. 

  Gauris Onderhoud  / Reparatie Set
  De Gauris Onderhoud Set is snel, makkelijk en effectief. Het repareert kleine gaten, scheuren en lekken in zwembaden, zwemvijvers en vijvers effectief. Zo kan de onderhoud set PVC, EPDM, butyl folie, glasvezel, plastic zwembaden en kunststof pijpleidingen repareren.  Meer informatie en bestellen 
   


  Meer lezen • Groendak en bemesting
 • Groendak en bemesting

  11 april 2021

  Bemesting voor aanleg en onderhoud van sedumdaken

  Deze 100% organische meststof, verrijkt met Mycorrhizae-schimmels en fosfaatvrijmakende bacteriën, is specifiek ontwikkeld voor aanleg en onderhoud van sedumdaken en groendaken.

   

  Zeer goede resultaten met Myco-Sedum

  Uitgebreide testen van Myco-Sedum op bestaande sedumdaken, sedum in bak en bij de aanleg van groendaken met behulp van sedumpluggen hebben zeer goede resultaten behaald. Binnen 6 weken na bemesting ligt het sedum er weer groen en uitgestoeld bij. Deze sedumdaken meststof is zeer geschikt bij aanleg én bij onderhoud van de sedummatten. Bestellen?

     Meer lezen • Kijkdoos - Pool in a Box
 • Kijkdoos - Pool in a Box

  31 maart 2021

  Onze liners (3D maatwerk voor vijvers, zwembaden en zwemvijvers) worden goed verpakt verstuurd in een stevige doos op een mini pallet. Wij hebben deze verzenddoos een naam gegeven: POOL IN A BOX

  Het leuke van deze vrolijke doos is dat je er zelf een kijkdoos van kunt maken. De planten én de vissen van de 'vijver'  hebben we toegevoegd, Je hoeft ze alleen nog maar uit te knippen en vast te plakken. Leuk voor de (klein)kinderen.....  Meer lezen • Project Geraardsbergen
 • Project Geraardsbergen

  30 maart 2021

  Om het voor de gasten van de Bed & Breakfast Blue Garden in Geraardsbergen (België) nog aangenamer te maken is er in 2020 in eigen beheer een zwembad aangelegd. Wij mochten daarvoor een prefab 3D zwembadliner leveren.

   


  Meer lezen • Hoe leg je het beste een zwemvijver aan?
 • Hoe leg je het beste een zwemvijver aan?

  19 maart 2021

  Lees er alles over in het 7-Stappenplan van Tuin en Vijver Direct

  De beste manier om een zwemvijver aan te leggen, is om eerst een ontwerp van de vijver te maken.Een belangrijk onderdeel daarbij is om goed naar het licht en de schaduw in uw tuin te kijken. Waterplanten, die u ook in uw zwemvijver kunt planten, hebben minimaal vier uur zonlicht per dag nodig, maar ook voor het opwarmen van het zwemwater is de energie van zonlicht een prettige warmtebron. Meer informatie over het aanleggen van uw zwemvijver kunt u vinden in ons 7-Stappenplan.
   
   


  Meer lezen • Onze PVC vijverfolie is veilig voor planten
 • Onze PVC vijverfolie is veilig voor planten

  8 maart 2021

  Onlangs heeft Unifarm van Wageningen University & Research onze PVC folie getest. Spannend was het of de Zandraket plantjes (Arabidopsis thaliana) effect zouden ondervinden van eventuele stoffen die in de PVC aanwezig kunnen zijn.

  De Zandraket is gevoelig voor externe omstandigheden vandaar dat het vaak gebruikt wordt voor dergelijke testen. Het substraat, waar de Zandraket op gezaaid is, werd afgedekt met onze PVC folie.   Meer lezen • Werkwijze Tuin en Vijver Direct
 • Werkwijze Tuin en Vijver Direct

  3 maart 2021

  Tuin en Vijver Direct denkt graag met u mee. Al in de ontwerpfase is het verstandig om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn.

   

  Een idee, tekening, schetsje of foto van de afmetingen en of het beoogde resultaat; we komen er altijd wel uit. We voorzien u van handige tips en adviezen en kijken samen met u naar de beste werkwijze om het door u beoogde resultaat te behalen.  Meer lezen • Kleine Zwemvijver Aanleggen: Prijs en Tips
 • Kleine Zwemvijver Aanleggen: Prijs en Tips

  17 februari 2021

  Kleine zwemvijver aanleggen, de prijs en handige tips

  De beste manier om een zwemvijver aan te leggen, is om eerst een ontwerp van de vijver te maken. Een belangrijk onderdeel daarbij is om goed naar het licht en de schaduw in uw tuin te kijken. Waterplanten, die u ook in uw zwemvijver kunt planten, hebben minimaal vier uur zonlicht per dag nodig, maar ook voor het opwarmen van het zwemwater is de energie van zonlicht een prettige warmtebron.  
   
  Een zwemvijver aanleggen is een behoorlijke klus.
  Zeker als je al een bestaande tuin hebt zonder zwemvijver, betekent dit vaak een behoorlijke operatie. Een zwemvijver aanleggen doe je niet zomaar. Een veel gemaakte fout is dat met de aanleg wordt gestart zonder plan.
   
  Wanneer kan ik het beste een zwemvijver aanleggen?
  Het aanleggen van een zwemvijver kun je het beste doen in het voorjaar. Zeker als je een zwemvijver wilt aanleggen met planten erin. Een zwemvijver aanleggen kan het hele jaar door wanneer de temperatuur overdag boven de 5 graden Celsius is, maar wacht met dan beplanten tot het voorjaar. Heb je last van een hoge waterstand en/of grondwaterpeil in de tuin? Dan is een foliezwemvijver alleen geschikt als er aanvullende maatregelen worden genomen. Anders komt er te veel druk op de onderkant van de zwemvijver te staan en hierdoor kan de folie omhoog komen en gaan ‘zweven’ onderwater.
   
  We kunnen hier verder over adviseren.
  Het 7-Stappenplan helpt u bij de aanleg van een zwemvijver met zwemvijverfolie.

     Meer lezen • Click & Collect
 • Click & Collect

  15 februari 2021

  Bij Tuin en Vijver Direct .nl kun je bestellingen ook afhalen. Tijdens het betalingsproces kun je aangeven of je de producten wilt afhalen in Heerenveen of thuis wil laten bezorgen.  

   

  U krijgt van ons bericht wanneer uw bestelling klaar staat en veilig afgehaald kan worden. Uiteraard gebeurt dit geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. De levering van maatwerk folie duurt over het algemeen langer dan onze voorraad artikelen.

     Meer lezen • Wintertips
 • Wintertips

  7 februari 2021

  We hebben een aantal handige wintertips voor uw zwembad

  - Tap buitenkranen vorstvrij af.
  - Draai de afsluitkraan dicht en laat de leiding leeglopen via de buiten- en aftapkraan. Draai vervolgens de aftapkraan dicht en laat de kraan open staan.
  - Het water niveau laten zakken tot net onder de inspuitgaten zodat de PVC leidingen niet kapot gaan door bevriezing. Een zwembad met een liner nooit helemaal leeg laten lopen.
  - Geen water onttrekken als er een laag ijs op ligt. Leegpompen bij voorkeur in het voorjaar, voordat het bad weer gevuld gaat worden. Let dan wel op dat de wanden stevig genoeg zijn om de gronddruk zelfstandig te keren.


  Meer lezen • SealEco neemt belang in snelgroeiend Gauris
 • SealEco neemt belang in snelgroeiend Gauris

  5 februari 2021

  Sinds de start in 2018 heeft Gauris zich watervlug ontwikkeld tot een belangrijke speler als verwerker van folie voor wateropslag (liners). Daarnaast heeft het met TuinenVijverDirect.nl een toonaangevende webshop voor vijvers, zwembaden, paardenbakken (eb- en vloedbodems) én zwemvijvers.

  SealEco en Gauris versterken elkaar door de overname. Zo krijgt Gauris toegang tot de kennis en ervaring op het gebied van EPDM dakfolie, maar bovenal tot de producten en concepten van SealEco van onder andere zwemvijvers.
  SealEco versterkt hiermee haar aanwezigheid op de markt voor verwerking van PVC-, FPP-en LDPE-folie. Met de toegevoegde kennis over (zwem)vijversystemen kan Gaurishaar portfolio uitbreiden tot de (zwem)vijverspecialist van Nederland.
  “Met haar unieke webshop is Gauris erin geslaagd om online een complex product als zwemvijvers te vermarkten met de calculators vóór daken, zwembaden, vijvers en zwemvijvers. Hiermee heeft het een mooie propositie gecreëerd waar we zeer gecharmeerd van zijn. Deze acquisitie van 51% van de aandelen is een unieke kans voor verdere groei van de bestaande business maar geeft ons ook een goede positie voor expansie in dit segment,” aldus Thomas Zipfel, CEO van SealEco.


  Meer lezen


 • Wat is de beste vijverfolie? PVC of EPDM
 • Wat is de beste vijverfolie? PVC of EPDM

  2 februari 2021

  Wanneer je een vijver of zwemvijver wilt aanleggen wil je natuurlijk niet dat het water direct weer wegloopt in de ondergrond. Vijverfolie is een veelgebruikt materiaal om dat te voorkomen. Zo hou je de controle over de kwantiteit en kwaliteit van water.

  Er zijn veel mogelijkheden op dit gebied, zo kunt u variëren in de dikte, kwaliteit, prijs en tegenwoordig ook in kleur. Het liefst geniet u natuurlijk jarenlang van uw vijver en daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken over welke vijverfolie u gaat kiezen. Wanneer je een vijver of zwemvijver wilt aanleggen wil je natuurlijk niet dat het water direct weer wegloopt in de ondergrond. Vijverfolie is een veelgebruikt materiaal om dat te voorkomen. Zo hou je de controle over de kwantiteit en kwaliteit van water. Er zijn veel mogelijkheden op dit gebied, zo kunt u variëren in de dikte, kwaliteit, prijs en tegenwoordig ook in kleur. Het liefst geniet u natuurlijk jarenlang van uw vijver en daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken over welke vijverfolie u gaat kiezen. Hieronder wordt het verschil tussen PVC en EPDM vijverfolie verder toegelicht. Poly Vinyl Chloride, PVC of plastic in de volksmond wordt vaak gebruikt voor de aanleg van vijvers en zwemvijvers.  Meer lezen • Veel vraag naar zwembaden
 • Veel vraag naar zwembaden

  29 januari 2021

  Afgelopen jaar was er bijzonder veel vraag naar kant-en-klare opzet zwembaden. Dit zal de vraag nog groter zijn, zo is de verwachting. Door de COVID-19 pandemie zullen veel Nederlanders niet op vakantie gaan en voor vertier en vermaak in eigen tuin kiezen. We proberen hier als Tuin en Vijver Direct op in te spelen.

  Enkele zwembaden die nu op onze webshop verkocht worden zijn direct leverbaar. 

  Redenen voor de tekorten zijn:

  Veel opzet zwembaden worden in China geproduceerd maar door een tekort aan containers kunnen zwembaden minder vlot getransporteerd worden naar Rotterdam

  - Door COVID-19 is de productie bij de belangrijkste producenten van opzet zwembaden lager dan normaal

  - Enorme toename van de vraag naar zwembaden  Meer lezen • Van paardenmeisje tot rijbodem specialist
 • Van paardenmeisje tot rijbodem specialist

  26 januari 2021

  Annemieke Aal, eigenaar van Gauris BV, was al jong in de paardenbak te vinden en is nu dagelijks actief om haar klanten te bedienen die zo’n innovatieve rijbodem willen. Op de foto zien we Annemieke op een pony.

   
  Veel rijbodems worden steeds vaker met een eb- en vloedsystemen aangelegd. Zo wordt een stabiel en veilig bodemsysteem gecreëerd voor paard en ruiter. 
   
  Hoe werkt een eb- en vloed bodem?

  Bij een eb- en vloed bodem wordt eerst de grond geëgaliseerd en voorzien van een waterdichte folielaag. Hierop komen drainagebuizen te liggen; deze worden bedekt met een laag vochtdoorlatend zand en een toplaag. Naast de bak wordt een niveau regelput ingegraven, die wordt aangesloten op het waterleidingsysteem.  Meer lezen  Bel ons voor advies: 085 - 303 39 80 Whatsapp