Aanleggen zwembad

  

4-Stappenplan voor het realiseren van een zwembad

Een zwembad aanleggen is een behoorlijke klus. Zeker als je al een bestaande tuin hebt zonder zwembad, betekent dit vaak een behoorlijke operatie. Een zwembad aanleggen doe je niet zomaar. Een veel gemaakte fout is dat met de aanleg wordt gestart zonder plan. Voordat u begint met het plaatsen of welke werkzaamheden dan ook op het terrein, dient u de gemeente daarvan op de hoogte te stellen en kennis te nemen van de benodigde vergunningen voor een dergelijke verrichting.

Het 4-Stappenplan helpt u bij de aanleg van een zwembad met zwembadfolie.

Wanneer kan ik het beste een zwembad aanleggen?

Een zwembad aanleggen kan het hele jaar wanneer de temperatuur overdag boven de 5 graden Celsius is. In het voorjaar worden de meeste zwembaden aangelegd en is het meestal topdrukte bij ons daardoor kan de levering en installatie werkzaamheden langer duren dan wenselijk.

Heb je last van een hoge waterstand en/of grondwaterpeil in de tuin? Dan is een foliezwembad alleen geschikt als er aanvullende maatregelen worden genomen. Anders komt er te veel druk op de onderkant van het zwembad te staan en hierdoor kan de folie omhoog komen en gaan ‘zweven’ onderwater. We kunnen hier verder over adviseren.

 

Stap 1: zwembad ontwerp

Vraag je eerst af wat voor soort zwembad je wilt. Fouten die worden gemaakt, zijn vaak niet makkelijk te herstellen. Het aanleggen van een zwembad kost tijd en geld en het is zonde als je opnieuw moet beginnen of ingrijpende herstelwerkzaamheden moet uitvoeren.

Denk bij het ontwerp na over de locatie van watertoevoer, waterafvoer en aansluiting van elektra. Denk er aan dat de filterinstallatie op hetzelfde niveau geplaatst kan worden als de bodem van het zwembad.

Zodra je hebt bepaald welk zwembad je graag wilt aanleggen, is het belangrijk om een ontwerp te maken van het zwembad. Een ontwerp van het zwembad bestaat uit een plattegrond van de tuin waar het zwembad ingetekend kan worden. Vervolgens maak je een dwarsprofiel  van het zwembad. Kies een plek met minimaal vier uur zon per dag. Leg een zwembad niet te dicht bij bomen of struiken. Wortels kunnen het zwembad beschadigen en er moeten kilo’s herfstbladeren opgevangen worden om te voorkomen dat ze in het water terecht komen.

Stap 2: graven van het zwembad

Als je het ontwerp gereed is ga je de aanleg goed voorbereiden. Zorg ervoor dat al het materiaal en gereedschap in huis is. Zorg ervoor dat de grond egaal wordt gemaakt en het is heel belangrijk dat de grond rond het zwembad vrij is van wortels van planten en bomen. Bedenk ook van tevoren wat je doet met grond die vrijkomt bij het graven. Moet dit worden afgevoerd of kan het gebruikt worden elders in de tuin. Vervolgens geef je duidelijk de contouren van het zwembad aan door paaltjes in de grond te slaan en touw tussen deze paaltjes te spannen.

Zorg ervoor dat de bovenkant van het zwembad waterpas staat voor een mooi eindresultaat.

Nu kun je beginnen met graven van plateaus cq gewenste dieptes. Begin met graven van de gehele zwembadoppervlakte en werk vervolgens steeds verder naar het midden. Zorg dat je te allen tijde alles meet en dat het waterpas is. Let tijdens het graven goed op wortels en andere scherpe uitsteeksels. Haal deze allemaal weg. Laat de zwembadkuil na het graven niet te lang openliggen. De rechte randen in je zwembad kunnen namelijk afbrokkelen, zeker als het gaat regenen.

Om de zwembadranden te versterken (zeker bij zogenaamde “slappe gronden”) of als u strakke lijnen wilt worden vaak ‘bakken’ gecreëerd met houtenwanden of de aanleg van een betonnen bak. Hierna kan dan de folie worden aangebracht. Houten randen moeten wel tegen grondwater kunnen, anders rot het snel weg. Hou ook rekening met gronddruk, stabiele/stevige keerwand of zwembadrand maken.

Een zwembad in beton is een zwembad voor het leven. Je kan kiezen tussen gemetselde beton zwembaden, gegoten beton zwembaden of gespoten betonzwembaden.

Beton zwembaden kunnen in alle soorten vormen uitgevoerd worden. Het nadeel is de langere uitvoeringstermijn.

Zwembadbekleding

Het beton kan bekleed worden met folie.

Type beton zwembaden

Je kan een zwembad in beton uitvoeren als een overloop zwembad, onderloop zwembad of als skimmer zwembad.

Uitvoeringsmogelijkheden. Er zijn 5 manieren om een zwembad in beton uit te voeren:

1. Ter plaatse gegoten beton

Dergelijke zwembaden worden uitgevoerd d.m.v. het storten van waterdicht gewapend beton tussen een bekisting. De vloerplaat wordt ter plaatse gegoten op een waterdichte folie en wapeningsnet. Er wordt thermische isolatie voorzien om de afkoeling van het zwembadwater tegen te gaan. Er kan wel of geen zwembadbekleding voorzien worden.

2. Préfab betonpanelen

Préfab betonpanelen worden op een betonnen vloerplaat geplaatst en aan elkaar vastgemaakt. Het nadeel van dit systeem is dat je beperkt bent tot de standaard afmetingen van de panelen. Het voordeel is de snelle plaatsing van de modulaire panelen, dit kan reeds in 2 dagen afgewerkt worden. De panelen worden in de fabriek gemaakt en vervolgens via een oplegger naar de klant gebracht. Naast de wanden zijn er ook préfab inlooptrappen beschikbaar. De wanden zijn zeer glad en uitermate geschikt om een zwembadfolie tegen te plaatsen.

3. Betonblokken

Er worden holle betonblokken gemetst op de betonnen vloerplaat volgens de juiste hoogte en breedte. Vervolgens wordt er thermische isolatie geplaatst tegen de betonblokken en kan de zwembadbekleding geplaatst worden. De betonblokken kunnen ook voorzien worden van een egalisatielaag.

4. Polystyreen blokken

Polystyreen blokken bestaan uit geëxpandeerd polystyreen zijn witte blokken die zonder mortel op elkaar geplaatst worden dankzij een tand en groef systeem. De zwembad snelbouwblok worden aan elkaar gelijmd. Zij fungeren als verloren bekisting en hebben isolerende eigenschappen waardoor er geen extra isolatie dient geplaatst te worden. In de holle blokken worden ijzeren wachtstaven geplaatst en fungeren als wapening. Vervolgens worden de blokken volstort met beton. Het voordeel van dit systeem is de snelheid van bouwen. Het werk vermindert met meer dan 60% t.o.v. traditionele bouwstenen. De isolatiewaarde van dit systeem is veel groter dan bij traditionele methodes, waardoor u bespaart op het energieverbruik en de verwarmingskosten.

De wanden zijn zeer glad en kunnen voorzien worden van zwembadfolie dat in verschillende kleuren en diktes beschikbaar is. Een dergelijk systeem is zeer geschikt voor de doe-het-zelf markt.

5. Spuitbeton

Het beton wordt gespoten op een vlechtwerk van wapening. Het grote voordeel van spuitbeton is dat het uitermate geschikt is om zeer grillige vormen mee te maken. Er zijn geen beperkingen in bochten en afrondingen. Het is de perfecte oplossing om een natuurlijk of lagoon zwembad / zwemvijver te creëren. Het spuitbeton wordt vervolgens manueel gladgestreken. Het spuitbeton kan afgewerkt worden met mozaiek, tegels of een waterdichte coating.

Voor- en nadelen betonnen zwembad:
+ alle vormen mogelijk
+ veel uitvoeringsmogelijkheden
+ zeer stevig en duurzaam
+ meerwaarde eigendom
- lange uitvoeringstermijn t.o.v. kunststof bad
- extra kosten bij eventuele bronbemaling
- duurder in aanleg

Betonnen zwembad waterdicht maken

Zwembad waterdicht maken? Er zijn een aantal mogelijkheden om de kuip waterdicht te maken. De prijzen verschillen naargelang het product. Elk product heeft zijn eigen duurzaamheid. Belangrijk is een dichting te kiezen die niet gevoelig zijn voor osmose en algenvorming. Mozaïek en tegels zijn de duurste oplossing omdat dit zeer arbeidsintensief is. Op deze pagina vindt u alle zwembadfolies in verschillende kleuren, diktes en afmetingen. 

Stap 3: zwembadfolie aanbrengen

Voordat je de zwembadfolie gaat aanbrengen is het belangrijk dat je een beschermdoek legt. Dit doek dient als extra bescherming voor de folie en zorgt er voor dat de folie strak en zonder plooien aangebracht kan worden.

Leg de zwembadfolie op de bodem en probeer er niet over te lopen (anders het liefst op sokken). Zorg ervoor dat het niet te strak ligt, want als het water in het zwembad komt de folie vanzelf door de druk strak te liggen. Laat een folierand van minstens 25 cm zitten. Deze kan later, bij de randafwerking, ingraven en afgewerkt worden. Als de folie er netjes in ligt, kunnen de randen afgewerkt worden. De randafwerking heb je als het goed is meegenomen in het ontwerp. Ook dit is weer een belangrijke stap, want je moet ervoor zorgen dat tegels of balken waterpas liggen en je dient ook rekening te houden met het feit dat er mensen op gaan staan. Daarnaast is een scheve rand lelijk.

Nadat de zwembadfolie is aangebracht het zwembad met water vullen en dan 24 uur wachten met randafwerking. In verband met het zetten van de zwembadfolie op de ondergrond. Eventueel geplaatste doorvoeren kunnen zo ook drogen.

Tuin en Vijver Direct.nl heeft, om u te helpen bij de aanleg van een zwembad, een Zwembadcalculator ontwikkeld. Hier kunt u de afmetingen van uw zwembad invoeren, gewenste zwembadfolie soort en kleur invoeren en kiezen welke uw zwembad toebehoren, zoals filters, pompen, verwarming u wilt.

Kijk voor de Zwembadcalculator op:

vijvercalculator

Stap 4: het vullen van het zwembad

Gebruik hiervoor bij voorkeur gewoon schoon kraanwater.  Regenwater uit dakgoot of regenton is minder geschikt om het zwembad mee te vullen omdat regenwater zachter en zuurder is en een te hoog gehalte aan voedingsstoffen kan bevatten. Neem voor en na het vullen de watermeterstand op om de exacte inhoud van het zwembad te weten. Het zwembad is nu technisch helemaal klaar. Laat het zwembad even een week “zetten”. Door de druk van het water zal namelijk het folie nog iets verplaatsen. Vervolgens kun je beginnen met het netjes afwerken van het zwembad.

  Bel ons voor advies: +31 (0)572 371 027